Легендарният индонезийски храм Прамбанан - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендарният индонезийски храм Прамбанан
Автор: Peika.bg
Легендарният индонезийски храм Прамбанан

Прамбанан е ранносредновековен комплекс от будистки и хиндуистки храмове, разположен в централната част на остров Ява.

По точно – на 18 км източно от Джакарта, близо до южния склон на планината Мерапи.

През периода 1918-1953 г. комплексът е възстановен от холандски учени, а през 1991 г. е обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Храмът Прамбанан е необичайно красива постройка, издигната през Х в. по време на управлението на двама крале – Ракай Пикатан и Ракай Балитунг. Той се намира на 18 км от центъра на града в район, който в момента функционира като красив парк. На най-голяма популярност се радва грандиозния 47-метров храм Лара Джонгранг, който е посветен на бога Шива. В превод името му означава „стройна девица”, а местните хора продължават да разказват една интересна легенда за историята на храма.

 

Легендарният индонезийски храм Прамбанан

Тя гласи, че някога живял принц на име Бандунг Бондоуосо, който се влюбил в Лара Джонгранг – принцеса от Ява. За да отхвърли любовта му Джонгранг го помолила да и построи храм с 1000 статуи само за една нощ. Ако той не успеел да ги направи до изгрева на слънцето на следващия ден, тя намала да се омъжи за него. Принцът се съгласил и с помощта на свръхестествени същества почти изградил храма. Принцесата обаче, все още решена да не се омъжва за него, прибягнала до хитрост – наредила нажителите на града да нахвърлят ориз на изток и да го подпалят, така че пламналият огън да заблуди Бондоуосо, че се е съмнало и изгревът е настъпил. Разбирайки, че е измамен Бондоуосо, който вече бил направил 999 статуи, проклел своята избраница да се превърне в последната статуя на храма на нещастната му любов.

Разбира се това е само легенда, но тази статуя и до ден днешен е най-красивата в целия храмов комплекс, който е построен около 850 г. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин