Легендарният манастир в Трабзон, Турция - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендарният манастир в Трабзон, Турция
Автор: Лия Панайотова

Близо до черноморския бряг на Турция, едва на час път от град Трабзон, се намира едно истински впечатляващо място, което често не влиза в туристическите програми, но определено си заслужава да се види. Скалният манастир Сумела е впечатляващ независимо към коя религия принадлежите и дали изобщо чувствате, че сте част от някоя. 

Манастирът Сумела, построен през 386 г., е един от най-старите православни обекти в света. Създаването на впечатляващата постройка е обгърнато в мистерия. Според легендите, двама свещеници дали първоначален тласък на създаването му, след като открили чудотворна икона на Дева Мария, за която се смята, че е нарисувана от св. Лука в една от пещерите на планината. Така и не намерили отговори на своите въпроси, като защо иконата била на това място и кой я поставил там, но именно на нея бил посветен манастирът. Наричат я също и Черната Богородица от Сумела, заради величествените черни борове, които растат наоколо.

През годините на дългата си история, в следствие на естествени фактори и човешка намеса, манастирът бил разрушаван и изграждан наново няколко пъти. Днешният си облик получава през 13-и век, когато добива повече популярност, заедно със средства и протекции от няколко султани и други влиятелни фигури.Оттогава насам това специално място е важна дестинация за много духовници и пътешественици. 

Сумела е буквално вграден в скалата, сякаш е кацнал съвсем близо до 1200-метровата пропаст, на върха на която се намира. Все пак не е необходимо да сте опитни планинари или катерачи, за да се доберете до манастира, тъй като до него се стига през множество горски пътеки. След като сте повървели сред горския пейзаж, гледката, която се разкрива пред вас от манастира, е съвсем различна и напълно способна да спре дъха ви. Пред вас се разстила цялата дива прелест на Алтън дере, с неговите планински върхове и недокоснати гори. Често Сумела потъва в гъста мъгла, което му придава още по-мистична атмосфера. 

Като се има предвид разположението на манастира, размерите му са наистина впечатляващи. Състои се от Каменната църква – пещерата, където била намерена иконата, няколко параклиса, кухни, килийно училище, спални помещения и библиотека, а сред двора се намира свещен извор, почитан от православните християни. На входа на Сумела, по протежението на скалата, можете да видите акведукта, построен, за да снабдява манастира с вода. След това тясна, стръмна стълба ви отвежда до сърцето на Сумела и ви позволява да се потопите в пленителната атмосфера на това величествено място.

Манастирът Сумела и изключително интересна дестинация, която ще ви впечатли истински, независимо какво търсите – духовност, сливане природата или докосване до историята.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин