Легендарното филмово студио Чинечита се възражда като кинопарк - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендарното филмово студио Чинечита се възражда като кинопарк
Автор: Peika.bg

Всеки почитател на италианското кино е чувал за легендарното филмово студио Чинечита (Cinecitta), разположено в околностите на Рим. Създадено от фашистите, за да произвежда пропагандни филми на конвейер, през 50-те години то се превръща в най-оживената кино територия в Европа. Няколко мащабни американски продукции от онези години са заснети в Чинечита, а впоследствие студиото се свързва най-вече с работата на Федерико Фелини.

В средата на 90-те години Градът на киното се докарва почти до фалит и за да го спаси, държавата продава 80% от него. През последните години два големи пожара унищожиха хиляди квадратни метри снимачни площадки и декори, включително тези на „La Dolce Vita” на Фелини.

На 24 юли 2014 г. Чинечита готви грандиозно възкръсване от пепелищата на последните си пожари и отваря врати като кинопарк за развлечение под името Cinecittà World. В парка има 20 атракциона, предвидени за посетители от всички възрасти – от скоростни влакчета до кули и водни атракции. Няколко киносалона напомнят за някогашните функции на студиото, а в четири ресторанта сервират италианска и международна кухня. А за тези, които са гледали италианските кинокласики, истинското удоволствие си остава разходката сред декорите от любимите им ленти.

Чинечита се намира в Кастел Романо, предградие на Рим. Дотам се стига с метро или автобус. Входът е 29 евро. Допълнителна информация, упътване и работно време тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин