Лондон - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лондон - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Естествено, че един уикенд доникъде няма да ви стигне, ако ще изследвате Лондон. Но следващият списък с основни забележителности ще ви даде обща представа за най-важните обекти в британската столица, от които вие сами можете да съставите своя личен пътеводител. Вижте и нашия списък с идеи за Лондон за без пари.

Ето ги и главните забележителности в Лондон:

Бъкингамският дворец - Добре дошли в официалната резиденция на британския монарх - Бъкингамския дворец (Buckingham Palace)Почувствайте се като истински благородници: картини, скулптури, рядък порцелан, златни и сребърни изделия, скъпи бижута, редки мебели са само елементи от луксозния му интериор. Дворецът е отворен за посещение, когато кралицата отсъства. Подарете си благородническа разходка в градината му – най-голямата частна градина в Лондон, а всеки ден в 11 часа можете да наблюдавате смяната на кралската стража. Допълнителна информация за двореца вижте тук.

824

Тауър Бридж (Tower Bridge) е един от символите на Лондон. Отворен както за превозни средства, така и за пешеходци, мостът се извисява над река Темза и впечатлява с архитектурата си в готическо-викториански стил. Върнете се назад във времето в двете му кули, където ще видите оригиналните помпи и котли, с които преди 100 години мостът се е задвижвал. Допълнителна информация можете да откриете тук

823

Тауър (Кулата на Лондон) - Легендата разказва, че ако гарваните някога напуснат Кулата на Лондон (Tower оf London), Англия ще падне. И наистина, по време на Втората световна война, когато Англия е поддавала, гарваните са били много малко! В миналото тук са се извършвали мъчения и екзекуции, помещавал се е затвор. Днес в кулата се пази символът на британската монархия – кралската корона със скъпоценни камъни. Открийте и 12 любопитни факта за Тауър.

29823

Британският музей - Колекцията на Британския музей (British Museum) е една от най-големите в света и обхваща 2 милиона години човешка история. Богати експозиции от Америка, Европа, Азия и Африка. Амфори, статуи, саркофази на хиляди години от Древна ГърцияРимЕгипет. Не се страхувайте от египетските мумии, защото макар и да са истински, единственото, което могат да направят, е да ви впечатлят. Входът е свободен. Прочетете подробна статия за Британския музей.

8166

Уестминстърският дворец (The Palace of Westminster) – това е още един символ на Лондон. Тук се помещава Парламентът (Houses of Parliament), като най-високата му кула е Виктория (Victoria Tower), а на нея се развяват различни знамена като сигнал за това, че монархът е в сградата или че парламентът заседава. Част от Часовниковата кула (The Clock Tower) е известният часовник Биг Бен (Big Ben). През нощта, когато парламентът заседава, върхът на Биг бен е осветен. Допълнителна информация ще намерите тук

811

Уестминстърското абатство - Минете по стъпките на Кейт Мидълтън – новата принцеса на Англия! В Уестминстърското абатство (Westminster Abbey) през 2011 г. тя се омъжи за принц Уилям. Абатството е най-важната религиозна сграда в Англия. В него са се извършили много коронации, сватби и погребения. Тук са гробниците на Чарлз Дикенс, Уилям Шекспир, Чарлз Дарвин и други видни личности. Посещавано от милиони туристи, абатството е действаща църква и затова в неделя е затворено за туристически посещения. Повече за абатството можете да научите тук

3127

Музеят на восъчните фигури „Мадам Тюсо" (Madame Tussauds) е мястото, където да се налудувате. Бъдете звезда на червения килим заедно с Никол Кидман и Риана, снимайте се под ръка с Леонардо Ди Каприо и принцеса Даяна. Изплезете се на Айнщайн и се усмихнете на Дейвид Бекъм. А какво ли ще ви се случи в стаята на ужаса „Скрийм” (Scream). Уверете се, че гласните ви струни са в изправност преди да се осмелите да влезете тук. А ако не ви стиска, се качете в лондонско такси за разходка през времето и вижте отблизо Тюдорите, Шекспир, кралица Виктория. Ако вземете комбиниран билет за музея и Лондонската тъмница, ще ви излезе по-евтино. Допълнителна информация ще откриете тук.

806

Лондонската тъмница (London Dungeon) е музей на ужаса от миналото. Тук са представени жестоки и страшни събития от тъмната страна на европейската история. В усойните мрачни коридори изпъкват ужасяващи  восъчни фигури на измъчвани и екзекутирани хора и жертви на брутални убийства. Страх ли ви е вече? Това не е всичко: пригответе се да бъдете преследвани от Джак Изкормвача. Дали и вие ще се превърнете в жертва? Допълнителна информация за музея ще намерите тук

803

Лондонското око - Готови ли сте да видите цял Лондон? Лондонското око (The London Eye) е най-високото виенско колело в Европа. Издига се на 135 м височина и предлага 30 незабравими минути с гледка към града. Можете да му се насладите през деня или през нощта, когато светлините на Темза ще ви омагьосат. Допълнителна информация тук

802

Хайд парк - Разходете се сред зеленината и цветните алеи на Хайд парк (Hyde Park). Огромното езеро Серпентайн (Serpentine Lake) с плуващите в него лебеди ще ви дари със спокойствие. А ако имате мнение по някоя тема, заповядайте в Кътчето на ораторите (Speakers' Corner). В парка можете да видите също и Триумфалната арка (Grand Triumphal Archи Мраморната арка (The Marbel Arch).

789

Природонаучен музейПригответе се за пътешествие във времето в Природонаучния музей (Natural History Museum). Тук ще осъзнаете колко огромни са били динозаврите. Техни запазени скелети впечатляват всеки посетител на музея. Изчезнали птици и насекоми отпреди милиони години и атракцията „Шоуто на Земята”: качвате се на ескалатор, който ви разхожда през Земята, преживявате земетресение и научавате много неща за вулканите. Ето как, освен интересна, науката може да бъде и много забавна. Входът е безплатен. Допълнителна информация за музея ще намерите тук.

801

Катедралата Сейнт ПолВ катедралата Сейнт Пол (St. Paul's Cathedral) принц Чарлз и принцеса Даяна се вричат във вярност. Катедралата е построена във формата на кръст, но това ясно може да се забележи само от птичи поглед. Куполът й е един от най-големите в света. Високо в катедралата, след като изкачите 259 стъпала, стигате до Шепнещата галерия (The Whispering Gallery), където е възможно да прошепнете нещо на някой в другата част на галерията и той ще ви чуе. Още за катедралата ще откриете тук.

800

Музей Виктория и Албърт - Музеят Виктория и Албърт (Victoria and Albert Museum) представя декоративно изкуство и дизайн. Тук можете буквално да се изгубите, защото има 145 галерии! Керамика, бижута, картини, мозайки, мебели от древни времена до наши дни и галерия, посветена на модата. Тук ще видите интересни фотографии, огледала, предмети от стъкло, текстил и какво ли още не. Ще са ви нужни дни, за да разгледате всичко. Допълнителна информация ще откриете тук

798

Разходка с корабче по Темза - Понесете се по вълните на Темза и се потопете  в красотата на Лондон! Ще минете под мостовете Уестминстър Бридж (Westminster Bridge) и Тауър Бридж (Tower Bridge), покрай  сградата на парламента и Биг бен, катедралата „Сейнт Пол”, Кулата на Лондон (Tower of London) и ще се насладите на незабравими гледки.

9411

Дворецът Кенсингтън - Разходeте се из пищните кралски апартаменти на двореца Кенсингтън (Kensington Palace) и вижте колекцията с роклите на принцеса ДаянаОчакват ви и прекрасните градини на двореца (Kensington Gardens) с красиво езеро с лебеди и лилии. Тук е и детската площадка в памет на прицеса Даяна (Diana Memorial Playground) и статуята на Питър Пан. Допълнителна информация ще откриете тук.

787

Карнавалът в Нотинг Хил - Не пропускайте едно от най-големите улични партита в Европа - карнавала в Нотинг Хил (Notting Hill Carnival). Насладете се на пищни африкански и латино танци, раздвижете се и се забавлявайте. Карнавалът се провежда по улиците на лондонския квартал Нотинг Хил в последната събота на август и продължава до понеделник. Бъдете обаче нащрек за джебчии! Повече информация ще намерите тук

30554

Пазаруване в ЛондонПо улица „Оксфорд” (Oxford Street) има магазини за всеки вкус и джоб. Дизайнерски дрехи и вещи можете да си купите от луксозните галерии „Хародс” (Harrods) и Харви Никълс” (Harvey Nichols), както и от магазините на Бонд стрийт (Bond Street)

Пазарите на Лондон - На пазара Ейпъл (Apple Market) в Ковънт гардън (Covent Garden) се предлагат сувенири и ръчно изработени предмети, а Портобело (Portobello Market) е най-големият пазар за антики в света. Вижте и нашия гид за начинаещи из пазарите на Лондон.

784

Английска закуска - Щом се събуждате в Лондон, задължително закуската ви трябва да е пищна, както я обичат англичаните. Английската закуска включва омлет или яйца на очи, пържен бекон, наденички, конфитюр и, разбира се, чаша свеж портокалов сок. 

Английски мъфини - Английските мъфини са по-различни от тези, които са познати у нас. Малките кексчета, които по-скоро наподобяват понички, са традиционни за Англия и Лондон е мястото, където не можете да минете без тях. С плодове, с ядки, сладки или солени – само си изберете мъфин. 

782

Английските кифлички (scones) не изглеждат като обикновени кифлички, а приличат на курабийки. Твърди са и се приготвят по разнообразни рецепти, като обикновено не са много сладки. Могат да имат добавени стафиди, боровинки, сирене, а понякога са пържени вместо печени. Идеално допълнение са към следобедния ви чай. 

781

Следобедният чай - В Кралството следобедният чай в 5 часа е традиция. Бъдете истински благородници и си налейте черен чай с мляко в някоя от традиционните чайни в британската столица. А след това може да обсъдите времето. А тук научете защо англичаните пият чай в 5 следобед и кое е първото - чаят или млякото?

4308

Нощен живот в ЛондонНе напразно казват, че Лондон е столицата на нощния живот. Централният район Уест енд (West End) е център на нощните забавления. Тук има много клубове, ресторанти, барове, кина също както и в известния квартал „Сохо” (Soho). Клубове с най-добрите диджеи, музика на живо, кабарета, кръчми и ресторанти с комедийни програми - Лондон има всичко за всеки.

Идеи за разходка около Лондон - вижте списъка ни с идеи за пътуване в околностите на Лондон.

Вече ви се ходи в Лондон? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин