Лорето – пазител на християни реликви - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лорето – пазител на християни реликви
Автор: Peika.bg
Лорето – пазител на християни реликви

Лорето е едно малко италианско градче,  на брега на Адриатическо море, което се намира насред море от слънчогледи. 

То пази една от най-значимите за християните реликви, свързани с култа към Дева Мария – нейният дом. 

Лорето се разполага на десния бряг на река Мусон в провинция Анкона. В центъра му, забележим от километри, се извисява величественият купол на основния културно-исторически и религиозен обект не само в града, но и в цялата околност – Светилището на Светата къща. Нарича се така, защото вътре се съхранява колибата от Назареткъдето се предполага, че се бил родил Иисус.

Светилището и съседните му сгради наподовяват средновековно укрепление и образуват своеобразен поклоннически комплекс, който се нарежда на второ място по посещаемост (след площад „Св. Петър“ във Ватикана) от католици от цял свят. Той включва основните забележителности на Лорето, подредени по четирите страни на вътрешния площад.

На челно място е Базиликата на Светата къща, състояща се от 3 различни архитектурни единици – външна базилика, мраморен мавзолей и самата къща.  

Останалите интересни забележителности на площада са: Колежът на йезуитите, Общинският дворец и прилежащите към него картинна галерия. В средата му пък ще видите великолепен фонтан от XVII в., декориран с митични статуи. 

Лорето – пазител на християни реликви


Ако искате да посетите Лорето, имайте предвид, че той предлага и още редица интересни забележителности – Музеят на изкуствата, Римската порта, Морската порта, военното гробище и средновековните укрепителни съоръжения от XVI в. 

Допълнително очарование придава фактът, че градчето е съхранило и някои от традиционните си ръчни занаяти, така че ще можете да си купите великолепни сребърни прибори, религиозни сувенири, гайди и музикални инструменти. Не пропускайте да опитате от автентичните кулинарни рецепти в кокетните заведения на Лорето като Винчиграси, което представлява запечена паста с шунка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин