Ловамахапая – митичната сграда в Шри Ланка - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ловамахапая – митичната сграда в Шри Ланка
Автор: Peika.bg
Ловамахапая – митичната сграда в Шри Ланка

Днес има множество легенди за невероятната красота и мащаб на някои сгради от древността. Митовете и реалността за тях се размиват, но останките им говорят само по себе си за тяхната някогашна значимост.

Една такава сграда е Ловамахапая в древния град град Анурадапура между Руванвелисея и Шри Махабодия в Шри Ланка. Градът е построен през 3 в. пр. Хр. от крал Деванампия Тиса – първият будистки крал на страната  и се е намирал на 200 километра от съвременната столица на страната - Коломбо.

Според ранни исторически източници, Ловамахапая е била огромна сграда с 9 етажа, всеки от които е бил дълъг по 120 метра. Сградата е била поддържана от 40 реда каменни колони, като във всеки ред е имало 40 колони, което прави общо 1600 колони. Стените са били декорирани с корали и скъпоценни камъни, а покривът е бил от медно-брознови плочи. Според легендите, всеки етаж от сградата е имал по 1000 стаи. Всичко това звучи невероятно, но Ловамахапая може би е била една от най-забележителните сгради на своето време.

35795

Днес само носещите колони са останали от тази невероятна сграда. Ловамахапая е била напълно разрушена при пожар, а в следващите векове до падането на кралството през 10-и век, сградата няколко пъти е бил разрушавана от чужди армии и построявана наново.

Между 1153 -1186 г. каменните й колони са възстановени, а малката сграда, която може да се види днес по средата им, е била издигната по-късно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин