Ловци на призраци: Мадрид - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ловци на призраци: Мадрид
Автор: Иванка Могилска
Ловци на призраци: Мадрид
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дори най-големият скептик, който познава поне малко историята на Испания и нрава на испанците, ще се съгласи, че в тази страна се падат по няколко призрака и 4-5 кървави истории от миналото на глава от населението. И ако в Барселона е царството на вещиците, то в Мадрид е щабквартирата на всички нещастни духове на кралски особи, благородници, войни и техните любовници.

Няма как да ги избегнете, защото те обитават именно тези сгради, които се водят културни и исторически забележителности. Плюйте си в пазвата, завъртете се три пъти обратно на часовниковата стрелка и тръгвайте на разходка.

Любителите на модерното изкуство със сигурност ще започнат от музей „Рейна София”. Там са изложени съкровища като картината на Пикасо „Герника”. Самата сграда е построена през XVI век по желание на крал Фелипе II. Предназначена е да бъде болница и дори функционира като такава в първите си десетилетия. В наши дни служителите на музея разказват, че са виждали по коридорите да се разхождат монахини с броеници, а в залите често се появявали и изчезвали странни хора с патерици или болнични дрехи. Нощната охрана на музея пък може да ви се закълне, че понякога чува вопли, стенания и молитви.

Насладете се на произведенията на изкуството, огледайте се ослушайте се и ако не откриете и намек за призрак, посетете следващата забележителност – Къщата на седемте комина.

Тя се намира на площад Пласа дел Рей. На покрива й понякога се появява жена в бяла рокля, която гледа към двореца и се бие в гърдите. Приживе дамата – Елена – била съпруга на капитан Запата, убит в битката при Сан Куентин. След смъртта на съпруга си тя първо полудяла, а после умряла от мъка. Малко след това баща й се обесил. В града не спирали да шушукат, че Елена всъщност е убита от Фелипе III, за да прикрие факта, че му е била любовница.

През XVIII век Къщата на седемте комина става собственост на банка Банко де Кастиля. При ремонта открили зазидан в стената скелет на жена и златни монети от XVI век. И до ден днешен не е ясно дали Елена е умряла от любов, станала е жертва на Фелипе III или е убита от собствения си баща. Дали ще я видите на покрива или някой облак, приел формата на жена, ще ви заблуди, не знам, но не чакайте твърде дълго.

Призрачно място номер 3 ви очаква – Паласио де Линарес.

В момента в сградата се намира най-големият културен център на Латинска Америка. Построена е през 1800 г. от архитект Карлос Колуби по поръчка на богатия бизнесмен Хосе де Мурга. Легендата разказва, че Мурга изпратил на далечно пътешествие сина си веднага щом разбрал, че е влюбен и иска да се жени. Младежът се завърнал в Мадрид след смъртта на баща си и все пак се оженил за своята избраница. Малко след това се оказало, че съпрузите са брат и сестра. Момичето било дъщеря на Хосе де Мурга и една от неговите любовници. Папата разрешава на двойката да остане заедно при условие, че никога повече не консумира връзката си. Така влюбените обитават огромната къща до смъртта си без повече да се докоснат. Някои от служителите и посетителите на културния център твърдят, че са ги виждали да се разхождат по коридорите. Ако сте романтична натура със страст към трагични истории, много е вероятно да ги видите и вие.

Съветвам ви, където и да отидете в Мадрид да разпитвате за историята на сградата, да си отваряте очите на четири, а ушите - на шест. Дебнете за момченце с ангелски къдрици, чийто труп никога не се разложил, за нахилено джудже, което въртяло номера на испанските владетели, за красавица с черни къдрици, умряла от несподелена любов... Списъкът е дълъг. Най-вероятно ще имате късмет да видите поне някое призрачно величие. Но и без него съм сигурна, че Мадрид ще ви хареса. Пролет е. Стягайте куфарите.

 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин