Луизенпарк, Манхайм – оазис в града - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Луизенпарк, Манхайм – оазис в града
Автор: Екатерина Мандова
Луизенпарк, Манхайм – оазис в града

Според една немска класация градината Луизенпарк се нарежда на челна позиция по повод за гордост на гражданите на Манхайм. Дали е така, защото в парка можете да разберете на какво расте кафето и каучука, или пък заради хилядите птичи видове, които се разхождат на свобода? А може би причината е, че досегът с природата е неочакван насред града.


Луизенпарк е смесица между градина и зоопарк. Това го разбирате още на входа, когато трябва да платите около 4 евро за билет. Спирате възмутеното си фучене, щом стигнете до езерото с гондолите и се натъкнете на дружелюбните птици, които обикалят безстрашно наоколо. Животинките са привикнали дотолкова с хора, че не само ще позират за снимки, ами и ще си поиграят с вас.

Да посетите парка без фотоапарат е направо немислимо. Съветваме ви да не оставяте статива си у дома и да се въоръжите с допълнителни батерии, защото гарантираме, че почти на всяка крачка, апаратът ще ви влезе в употреба. Ако придружителите ви започнат да се суетят, защото се мотаете, просто им покажете едно от многото кафенета наоколо, където да ви изчакат.

Паркът е необятен и дори след цял ден обикаляне, може да останат части, които все още не сте разгледали. Съветваме ви да не пропускате оранжерията, където освен от вида на великански кактуси и растения с причудлива форма, ще ахнете и от накацалите наоколо пеперуди. А обективът на апарата ви ще се замъгли не само от вълнение, но и от задуха наоколо – все пак климатът в оранжерията е тропически. Тук търпението определено ще ви е от полза, тъй като няма да сте единственият маниак-фотограф, който дебне хвъркатите насекоми. А и никой не може да ви вини, пеперудите са си само за снимка.

Излизате захласнати от оранжерията и докато преглеждате току-що направените кадри, се озовавате в терариума, който също не е за пропускане. Освен различните видове змии и гущери, срещу вас се облизват каймани и крокодили.

В самия център на парка на височина от 200 метра се издига телевизионната кула в Манхайм. Това е една от поредните атракции в парка - освен че от върха й се открива гледка към целия град, кулата прави един пълен оборот на завъртане на всеки няколко часа. Ако посетите парка в неделя обаче, кулата и ресторантът на последния ѝ етаж ще бъдат затворени.

Луизенпарк е и едно от най-романтичните места в града, така че не се изненадвайте ако се натъкнете на тълпи хора. Те вероятно са част от сватбена церемония – обичайна гледка край езерото в по-топлите дни на годината. Гондолите по изкуственото езеро нерядко са обител на влюбени двойки в най-важния им ден.

Летните месеци привличат в парка и всякакви музикални запалянковци. Това е моментът, когато Луизенпарк се превръща и в основна трибуна за концерти и фестивали.

Изненадите тук не спират. Ето, само на няколко крачки пред вас се разкрива прекрасна азиатска градина. В самия ѝ център китна китайска чайна ви приканва да я посетите. Уютната чайна предлага не само десетки различни видове чай, но и автентична китайска храна. А красивите калиграфии наоколо ще ви потопят изцяло в атмосферата на далечен Китай.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин