Лунна дъга – нещо уникално, което да видиш - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лунна дъга – нещо уникално, което да видиш
Автор: Peika.bg

Всички сме виждали дъга, но колко от вас са виждали лунна дъга?

Да, лунна – означава, че се вижда нощем, когато лунната светлина е много силна и са изпълнени още няколко условия, които правят явлението невероятно рядко.

Тъй като способността на човешкото око да възприема цветове при слабо осветление е много ниска, ако видите лунна дъга, трябва да знаете, че тя ще изглежда бялаЗатова и лунната дъга се нарича още бяла дъга.

Не по-малко трудна е лунната дъга за заснемане, но на снимките, направени с дъгла експозиция, тя все пак изглежда цветна.  

Как да видите лунна дъга

За да има шанс да видите лунна дъга, Луната трябва да е във фаза пълнолуние или да е много близо до пълнолуние. Както и при цветната дъга, луната е в другия край на небето, в сравнение с мястото, където виждате лунната дъга. Луната трябва да е ниско на хоризонта (42 градуса или по-малко). Освен това ще ви трябва и водна пара (например от водопад) или ситно ръмящ дъжд – капчици вода, през които лунните лъчи да се пречупят. Ще ви трябва и много, много тъмно небе, за да може да видите дъгата – т.е. няма как това да се случи преди изгрев или след залез. Списъкът с изисквания приключи, но възможностите да наблюдавате явлението силно намаляха. Именно рядкостта му го прави толкова ценно.

Места, където често се засича лунна дъга: Уаймеа (Хаваите), Плитвичките езера (Хърватия), Йосемитските водопади (САЩ), водопадите Виктория (Замбия и Зимбабве), планински градчета в Коста Рика (Монтеверде, Санта Елена) през декември – януари заради специфичната облачност. 

Лунна дъга – нещо уникално, което да видиш

Хавай

Лунна дъга – нещо уникално, което да видиш

Град Джером, САЩ

Лунна дъга – нещо уникално, което да видиш

Йосемитски водопад, САЩ (в основата)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин