Лястовичето гнездо край Ялта - замък - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лястовичето гнездо край Ялта
Автор: Мира Янева

Лястовичето гнездо отговаря почти съвсем точно на името си. Само дето не е гнездо, а замък на черноморското крайбрежие в Украйна. Кацнал е мелодраматично на 40-метрова скала над брега на Черно море в курорта Гаспра, на около 5 км от Ялта. И макар да няма многовековна благородническа история, днес се е превърнал в символа на южното крайбрежие на полуостров Крим. Както и в снимачна площадка.

Основите на замъка са повече от скромни – 20 на 10 м. Обаче можете да се разхождате по панорамната тераса, която го заобикаля от всички страни, и да се наслаждавате на гледки към Черно море и крайбрежието. Това удоволствие дължим на германския барон Фон Щайнгел, който през 1911 г. купува съществуващата тогава там дървена къща и я превръща в днешния неоготически замък.

В последвалите години сградата има куп различни предназначения – от ресторант до литературен клуб. По време на земетресение през 1927 г. в скалата, на която е кацнало гнездото, се появява голяма пукнатина, а малка част от замъка пада в морето. Укрепването продължава и до днес.

Фотогеничността на Лястовичето гнездо е пословична. Питайте всички туристи, които се стичат там. А по времето на Съветския съюз замъкът е използван за декор и от филмовите режисьори. Най-известните ленти, в които можете да видите познатия силует, са „Мили мой Мио“ (1987) и съветската версия на „Десет малки негърчета“ (1987) по Агата Кристи.  

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин