Лятната изложба на Кралската академия по изкуствата в Лондон - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лятната изложба на Кралската академия по изкуствата в Лондон
Автор: Елена Исаева
Лятната изложба на Кралската академия по изкуствата в Лондон
Снимка: Елена Исаева

За Лондон е казано много и не чак толкова, това е град, богат на история, култура, забележителности, забавления, културни и литературни мероприятя, град, който винаги ще намира място в 100 – те най – добри градове за живеене, както и в челните места на редица класации от различни области на живота. Богат на музеи, културни зали, театри, галерии, неслучайно е признат за най – художественият град в света.

 

Тук на почит е и така нареченото улично изкуство, където можете да се запознаете с творбите и изкуството на едни от най – добрите улични художници, актьори и танцьори.

Лятната изложба на Кралската академия по изкуствата в Лондон
Снимка: Елена Исаева

Когато и да отидете в Лондон, неминуемо ще имате щастието и шанса да изживеете емоцията да бъдете част от културата на този многомилионен и чаровен град. Ако попаднете там в периода между месец юни и месец август, ще можете да се запознаете с  шедьоври на изобразителното изкуство, представяни в лятната изложба на Кралската академия на града, основана през 1768 г. от Джордж III. Тя не се субсидира от държавата, но затова пък се издържа от оргзнизирането на тази изложба, провеждана ежегодно от 1769 г. до днес, за която може да се каже, че е един вид самостоятелна институция. Всъщност целта на организаторите и не е толкова комерсиална, за придобиване на доходност, а по – скоро идеята е да се предостави на обществото възможност за изява на талантливи художници, представянето на творбите и творчеството им на широката публика и даваща им шанс да станат известни и популярни.

Лятната изложба на Кралската академия по изкуствата в Лондон
Снимка: Елена Исаева

 

Всяка година специално избран Комитет подбира около 1 200 от общо около 10 000 творби на млади и начинаещи, но изключително талантливи художниц, давайки им надежда и поощрявайки ги да творят. Всеки от тях има право да представи до две свои творби като за това заплаща държавна такса. Сформира се компетентно и доста взискателно жури, което ги оценява. Междувременно се организира и изложба на академиците в изобразителното изкуство, като на тях им се дават по – големи възможности – те могат да представят до шест свои творби на лятната изложба, включени в специална галерия с картини.

Изложбата се провежда в красивото имение „Бърлингтън Хаус“, винаги под егидата на обединяваща тема. По повод това незабравимо и грандиозно събитие се организират още редица други изяви като литературни четения, безплатни беседи, където неизвестни литературни творци могат да четат свои произведения и могат да получт подкрепата и одобрението на слушателите. Организират се семейни работилници, на които се представят уникати, ръчна изработка на сръчни и талантливи майстори, интересни игри и занимания с деца се провеждат, организират си и забавни игри в двора на имението.

Понякога към всички останали събития се организира и друга не по – малко интересна фотоизложба на красиви и уникални снимки, запечатали незабравими места и моменти.

Лятната изложба на Кралската академия по изкуствата в Лондон
Снимка: Елена Исаева

 

Това грандиозно събитие, всъщност е най – голямата открита временна изложба на съвременното изкуство, което представя творбите, както на известните, така и на не толкова известните и прохождащи в художественото изкуство таланти.

Изложбата е една наслада за сетивата, почиттелите на този вид изкуство са многобройни, което показва и крайният резултат – статистиката показва, че всяка година почти всички творби се продават, като само една трета от доходите остават за Краслката академия.

Понякога тук са се изявявали и творци с добри умения и бързина, интересна подобна случка е тази с известният английки художник – живописец Джоузеф Малорд Уилям Търнър, който през 1844 г. рисува известната си картина „ Дъжд, пара и скорост – Голямата западна железница “, стоейки прав, само ден преди откриването на изложбата.

Ако сте от любителите на изобразителното изкуство, или самите вие сте творец - художник, не се замисляйте, отидете в Лондон през лятото, купете си билети ( може да го направите и предварително по интернет ) и отидете в имението Бърлингтън Хаус“, позволете си това удоволствие.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин