Лятно плодородие Сабантуй в Татарстан - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лятно плодородие Сабантуй в Татарстан
Автор: Елена Исаева

Република Татарстан е република, част от Руската федерация, разположена в източната част на Източноевропейската равнина, в района на средното течение на река Волга. По – голямата част от територията на страната, около 90% е заета от ниски равнини, има богати нефтени находища, през територията ѝ текат 9 965 реки.

Столица на Татарстан е Казан, разположен на левия бряг на река Волга. Той е важен културен, индустриален и търговски център, със смесена татарска и славянска култура, основан  през 10 век от волжските българи. В града има редица красиви православни църкви, джамии, исторически паметници, някои, от които Казанския Кремъл, Наклонената кула Сююмбике, подобно на тази в Пиза, Джамията Кул Шариф, Петропавловски събор, Богоявленски събор.

Лятно плодородие Сабантуй в Татарстан
Снимка: pixabay.com

 

По случай 1 000 години от основаването на града е изградена красива Каскада от фонтани на река Булак, любопитство буди и Паметникът на казанската котка. Легендата разказва, как руската императрица, когато дошла в Казан била очарована от факта, че в града няма мишки. Тя заповядала 30 казански котки да бъдат пренесени в Зимния дворец в Санкт Петербург, където не можели да се справят с гризачите. И днес в световно известния музей в Петербург има потомци на тези котки, а всяка година на първи април се чевства вярната служба на котките от Ермитажа.

Друга интересна забележителност е Историко – архитектурният резерват Великий Болгар, който се намира на около 200 км от Казан, разположен на брега на река Волга и, който е под егидата на ЮНЕСКО. Интересен исторически факт е, че по тези земи са живяли волжските българи и всъщност от там Хан Аспарух е тръгнал, за да стигне до нашите земи и да основе Дунавска България.

Татарстан си им своите традиции, обичаи и празници, които се почитат и днес. Един такъв празник е Сабантуй, или Празникът на лятното плодородие, свързан с голямото оране, който се празнува през лятото през месец юни. Това е може би и един от най – големите празници в страната.

Лятно плодородие Сабантуй в Татарстан
Снимка: pixabay.com

Сабантуй е културно събитие, отразяващо етническото многообразие в Татарстан, в него участват всички жители на страната. Една семица преди началото започват трескави подготовки, по улиците на Казан се опъват пъстри черги с фолклорни мотиви, на площадите се разпъват палатки, където по време на празника се организират състезания, различни игри и весели танци. На самия фестивал се провеждат различни спортни състезания – от кюреш (борба), състезания по дърпане на въже, пинг – понг до катерене на стълб.

На градския хиподрум пък можете да се насладите на физическата подготовка и издръжливост на здрави спортсмени, участващи в състезания с конско рало, джигити демонстрират майсторство и съобразителност в ездата на буйни коне.

Самият празник Сабантуй е номиниран за включване в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното световно наследство.

Ако искате да се докоснете до земите на древните българи, както и да се насладите на уникалните празненства, провеждани в Казан, а и в цял Татарстан, намерете добра оферта за лятото и се оставете на насладата на сетивата. Мястото определено си заслужава да се посети и много ще ви хареса.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин