Любимите рецепти от българските баби - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любимите рецепти от българските баби
Автор: Мария Ангелова
Любимите рецепти от българските баби
Снимка: Thinkstock/Guliver

Докато обикаляхме из България по съветите на книжката „Вкусна география“, попитахме ви кои са любимите рецепти, които ви е приготвяла баба. Манджите на баба винаги са нещо повече от няколко продукта, минали през топлинна обработка – те са аромати от детството и спомени за игри. Ето кои любими рецепти от бабите ни споделихте:

"Любимата ми рецепта на баба ми е свързана със светоусещане, с един цял процес по приготвяне, който носи сетивния усет за корените ми и едно чувство за дом от друг порядък. Родопски пататник. С домашни точени кори - с малко оцет, за да стават крехки и хрупкави, брашно и вода. Точени на огромна дървена дъска, която после служи и за обръщането на пататника, след бавно и търпеливо изпичане на печка на дърва. Маслото и сиренето са от съседното село. Майка ми разказва, че нейната майка, а преди това и прабаба ми винаги са казвали, че постната храна става вкусна чрез солта и мазнината. Маслото не се щади. Картофите и лукът се стържат търпеливо, а най-важната подправка е джоджен или както го познавам аз от малка - гьозум. Цялата смес се изсипва в корите, който се подгъват в кръглата тава и започва чакането. Миризмата е като усещането за нещо познато, откакто се помниш, че и преди това. Баба ми е непретенциозна и добра. Няма нищо излишно, вкусът е точно такъв какъвто трябва да бъде - без излишни украси. Изключително рядко ни се отдава случай и повод да съм в Девин и тя да го приготви. Но когато стане се чувствам щастлива. Това е моята любима споделена рецепта от детството."

"Пълнен заек с ориз, маслини и орехи... незабравим вкус, похапван в Пернишко, иначе рецептата идва от една дебела книга със рецепти от цял свят."

"Любимата рецепта, която помня от моята баба, е за баница с локум. В домашно точените кори увиваше малки парченца обикновен локум! Любим вкус от детството!"

"Моята баба от едно врачанско село също приготвя баница с локум. Корите наръсва със смлени орехи и малки късчета локум, после навива на руло и реже малки "пънчета", които подрежда в тавата, а след изпичането полива баницата със захарен сироп. Страхотен вкус! Като малка изяждах само долната част на парчето, в която е попил целия сироп..."

"Пълнените чушки на баба - със застройка от Северняшкият край."

"Пещерски милинки - любима рецепта от баба. Забърквате тестото от мая (разтворена във хладка вода), 1 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1/2 буркан кисело мляко и 1 яйце. След това правите малки топчета (като всяко трябва да се натопи в мазнина) и в средата пъхате сиренце. Следва втасване. Втасалите милинки се заливат със смес от масло (1 пакет), 1/2 с.л. сол и 3 с.л. брашно - сместа трябва да е като гъста боза. И после печете.... и накрая хапвате"

"Домати с яйца на тиган! Когато са готови, може да се поръси с малко сирене. Тази рецепта е изключително простичка, баба не слагаше никакви подправки освен сол - разчиташе на истинските вкусове на храната."

"Циганска баница! Бабите вече не правят такива неща. Когато времената бяха по-бедни и нямаше 150 вида вафли по магазините, ядяхме филия със сол, червен пипер и чубрица, поръсена с олио."

"Една от любимите ми рецепти е един бабин аламинут, който и до днес се прилага от хората в Кюстендилския край! Бъркани яйца със сухи червени чушки! Страхотен аромат и вкус!"

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин