Любляна - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любляна - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

В Любляна ще се влюбите от пръв поглед! Столицата на Словения е събрала най-хубавото от влиянието на балканското и венецианското, разказва приказки и си има пазачи - дракони. Ето някои от основните забележителности в Любляна, които да видите за ден, два или три.


Старият град - Старият град на Любляна се състои от три площада: Градският площад (Mestni trg)Старият площад (Stari trg) и Горният площад (Gornji trg), отрупани с ресторанти и магазини. Разходете се из улиците с многобройните къщи в бароков стил или се насладете на чаша кафе в някое от кафенетата, докато градът пулсира около вас. До сградата на кметството е Фонтанът на трите реки– Сава, Крка и Любляница, а в далечината се вижда Тройният мост и реката. 

Площад Прешерен (Prešeren) - това е сърцето на Любляна. Тук е статуята на словенския поет Франце Прешерен, която е популярно място за срещи. На площада ще видите триизмерна карта с миниатюри на забележителностите в района, както и много магазини, кафенета и ресторанти. Срещу площада е Старият град с Тройния мост и сградата на францисканската църква. 

Тройният мост/Тромостовие – това е един от символите на града. Издига се над река Любляница и се състои от три моста, разположени един до друг. Централният мост е построен през 1842 г., а през 1932 г. от двете му страни са построени другите два моста, които да служат като пешеходни зони. Каменните им стълби отвеждат до алеите край реката. Днес целият район е пешеходен. 

Драконовият мост (Zmajski most) - той е символът на града. Украсен е с четири огромни статуи на дракони и с други, по-малки, разположени по лампите, осветяващи моста през нощта. Според местна легенда, ако по моста мине девствено момиче, драконите размърдват опашките си. Издига се над река Любляница, на няколко метра след Тройния мост. 

С корабче по река Любляница - Корабчетата тръгват от бреговете в близост до Тройния мост. Ще минете покрай къщите на Стария град, под многото мостове и край веселите улични музиканти. Носейки се по течението на реката, през деня или през нощта, ще усетите как се влюбвате в Любляна завинаги. 

ПикникЗелените хълмове около града са идеалното място за пикник сред природата. Бъдете като местните, които не пропускат през уикенда да се насладят на бутилка вино и домашни сандвичи на някой от хълмовете – Шмарна гора (Šmarna gora), Крим (Krim) или Рожник (Roznik), откъдето се разкриват красиви гледки към Любляна. 

Люблянският замък (Ljubljanski Grad) - това е средновековен замък, изграден през XV век. През XVII и XVIII век е бил военна болница, а през XIX век е функционирал като затвор. Днес на територията му се провеждат много изложби, концерти и театрални представления. От кулата му се разкрива красива гледка към целия град. Разположен е на хълм над града, до който можете да се изкачите пеш или да вземете лифт. Допълнителна информация за замъка ще намерите тук

Манастирът Крижанке (Križanke) - днес е място закултурни събития през цялата година и най-вече през лятото по време на Фестивала на Любляна, когато под открито небе се представят иложби, концерти, танцови изпълнения и театрални постановки. През ХIII век комплексът е бил седалище на един от ордените на тевтонските рицари. Намира се на няколко км от централната част на града. Вижте програмата на следващия фестивал тук

Националният музей и Природонаучният музей - Националният музей на Словения (Narodni Muzej Slovenije) е най-старият музей в страната. Тук ще видите единствената египетска мумия в Словения, датираща от V век пр. Хр. и най-стария откриван някога музикален инструмент – флейта от голяма кост от преди 50 000 години. В музея има много саркофази и надгробни плочи, мозайки и колони от сгради от римската епоха, глинени съдове, монети и голяма библиотека. Намира се в една сграда с музея по естествена история в централната част на града. Информация за работно време и билети тук.

В Природонаучния музей (Prirodoslovni muzej), който се намира в сградата на Националния музей, ще видите единственият в Европа запазен цялостен скелет на мамут, както и уникалната човешка риба, която е земноводно с розов, подобен на човешкия, цвят на тялото. Ще научите и за растенията и животните в различните климатични пояси. Допълнителна информация за работно време и билети ще намерите тук.  

Националната галерия - В Националната галерия (Narodna Galerija) се съхранява най-голямата колекция от произведения на изкуството на словенски автори от Късното средновековие до началото на XX век. Ще видите и картини на италиански, испански, френски и датски художници. Всяка събота след 14 часа входът е свободен. Галерията се намира в Стария град. Информация за работно време и билети ще намерите тук.

Музеят за архитектура и дизайнВ музея за архитектура и дизайн (Muzej za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana) е представена работата на местни и чужди архитекти и дизайнери, но освен за тях, ще научите и за постиженията в градоустройството, индустриалния дизайн и фотографията. Музеят се намира в покрайнините на града. Информация за билети и работно време тук.

Музеят на модерното изкуство - В Музея на модерното изкуство (Moderna galerija Ljubljana) ще видите картини, скулптури и фотографии на словенските модернисти на XX век и на съвременни творци, повлияни от модернизма. Намира се в централната част на града. Допълнителна информация за работно време и билети ще намерите тук.

Парк Тиволи - В парк Тиволи (Mestni park Tivoli) ви очакват много цветни алеи, изящни скулптури и красиво езеро. Най-големият парк в Любляна е идеалното място за разходка и почивка. Тук можете да потичате на чист въздух, да карате колело или да почетете на някоя пейка. Посетете оранжерията с тропически растения и градината с рози до езерото. Намира се близо до центъра на града.

Зоопаркът в Любляна - Антилопи, слонове, жирафи, папагали, маймуни, лъвове, мечки, тюлени и още много други животни ви очакват в зоологическата градина на Любляна. Готови ли сте за приключение? Изберете си някоя от специалните програми за посетители и ще имате възможност да нахраните жирафите и маймуните, да изкъпете слона, да тренирате тюлените или да докоснте змия и тарантула. Зоопаркът е разположен в парк „Тиволи”. Работно време и цени ще намерите тук.

Централният пазар в Любляна - Централният пазар представлява закрита галерия над река Любляница, която продължава в площад от едната си страна. Ще откриете всякакви стоки: цветя, плодове и зеленчуци, месо, подправки, риба, както и дрехи, обувки и чанти. На края на пазара има публична везна, където сами да проверите теглото на стоката си и да се уверите, че никой търговец не ви е подвел. Тук всяка година се организира коледен базар. Сергиите са отворени всеки ден, без неделя. Намира се в Стария град.

Хапнете щрукли (štrukli) - това са традиционни словенски плитки или венци от тесто, които се приготвят по различни начини. Можете да опитате щрукли с пълнеж от сладко, месо или със зеленчуци, вие решавате. 

Хапнете потица (Orehova potica) - това е традиционен словенски сладкиш с орехи, който се навива на рулоОпитайте го заедно с чаша горещо кафе или чай. Ще го откриете в повечето заведения в Любляна.

Магазини в ЛюблянаГлавните райони за пазаруване са Градският площад (Mestni trg) и Старият площад (Stari trg) в Стария град. Там има много бутици, музикални магазини, книжарници и магазинчета за сувенири. Откритите пазари в малките улички предлагат всякакви евтини стоки, както и много антики, текстил и ръчно изработени съдове. В Любляна има и няколко търговски центъра, предлагащи всичко необходимо. 

Нощен живот в ЛюблянаПрез лятото заведенията в Любляна са по-оживени. Започнете нощта в някой от ресторантите и баровете край реката в Стария град и продължете да се забавлявате в дискотеките с разнообразна музика, в някой клуб с музика на живо или посетете концерт от програмата на летния фестивал.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин