Любопитни факти за Мексиканския залив - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Мексиканския залив
Автор: Елена Исаева

Мексиканският залив се намира в Северна Америка и е най-известен с това, че се предфполага, че именно там е паднал огромният метеорит, който преди 65 милиона години е погубил може би най-интересните видове, които са населявали нашата планета – динозаврите.

Ето още някои факти за Мексиканския залив. Част от тях ще ви изумят:

Любопитни факти за Мексиканския залив
Снимка: pixabay.com

1.Мексиканският залив е голям залив на Атлантическия океан, считан от някои географи за вътрешно море или за част от Карибско море.

2.Обхваща акваторията на Атлантическия океан като се простира между полуостров Флорида на североизток, южното крайбрежие на Съединените щати на север и северозапад, източното крайбрежие на Мексико на запад и юг и на полуостров Юкатан на югоизток и северозападното крайбрежие на Куба на изток.

3.Заливът се е отворил преди около 300 млн. години в резултат на тектониката на плочите, когато субконтинентите Северна Америка и Южна Америка се разделят по време на разпадането на суперконтинента Пангея.

4.За залива е характерно, че има големи находища на нефт и Мексико се е превърнал в основен вносител на петрол в САЩ.

5.Източните, северните и северозападните брегове на Мексиканския залив принадлежат на американските щати Флорида, Алабама, Мисисипи, Луизиана и Тексас.

6.Заливът има добре развита подводна котловина с максимална дълбочина 3822 m. В централната си част има абисално плато с група от подводни хълмове с височина около 300 m.

7.Земята, образуваща бреговата линия на залива, е с много малка надморска височина и се характеризира с блата и плажове.

8.До началото на Великите географски открития, бреговете на залива са населявани от разнообразни индиански племена.

9.Въпреки че на Христофор Колумб се приписва откритието на Америка от европейците, корабите на четирите му пътешествия така и не достигат Мексиканския залив. Вместо това, Колумб плава в Карибския басейн около Куба и Испаньола. Първото европейско изследване на Мексиканския залив е на Америго Веспучи през 1497 г.

10.Големите заплахи за околната среда на залива са селскостопанските отпадни води и нефтодобива. Цъфтящите водорасли, които оцветяват морето, са често срещано явление, което избива рибите и морските бозайници и причинява дихателни проблеми у хората и някои домашни животни.

11.Мексиканският залив съдържа хипоксична мъртва зона (с ниски нива на кислород), която се разпростира от изток на запад по крайбрежието на Тексас и Луизиана. През юли 2008 г. учени докладват, че между 1985 и 2008 г. районът се е удвоил.

12.След покупката на Луизина, окупацията на Флорида и превземането на Тексас през първата половина на 19 век, северният бряг на залива преминава под юрисдикцията на САЩ.

13.Заливът се счита за несеизмичен, но слаби трусове са били записвани през историята му. Земетресенията могат да се причиняват от взаимодействия между седиментите на морското дъно.

14.По бреговата линия на залива има многобройни по-малки заливи. В него се вливат множество, сред които най-големи са Мисисипи и Рио Гранде в северната част и Грихалва и Усумасинта в южната част.

15.Често явление през лятото и есента са ураганите. Топлата вода на залива може да задвижва мощни атлантически урагани.

16. Повърхностните течения са с основна направление по часовниковата стрелка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин