Любопитни факти за Рейкявик - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Рейкявик
Автор: Елена Исаева

Рейкявик, столицата на Исландия, е уникален град, известен със своята природна красота, интересна култура и интригуваща история. Ето 30 интересни факта за Рейкявик:

Най-северната столица: Рейкявик е най-северната столица на суверенна държава в света.

Любопитни факти за Рейкявик
Снимка: pixabay.com

Геотермална енергия: Градът се захранва предимно от геотермална енергия, благодарение на изобилието от горещи извори в района.

Исландски език: Рейкявик е сърцето на исландския език и култура, като голям процент от населението на Исландия живее в столичния регион.

Риболовна индустрия: Риболовът и морските дарове са от съществено значение за икономиката на града и ще намерите разнообразие от вкусни ястия с морски дарове в местните ресторанти.

Концертна зала Harpa: Harpa е зашеметяваща концертна зала и конферентен център с уникална стъклена фасада, разположена на брега.

Hallgrímskirkja: Емблематичната Hallgrímskirkja е най-голямата църква в Исландия и предлага фантастична гледка към града от кулата си.

Старото пристанище: Районът на старото пристанище е оживен център за туристи, включващ магазини, ресторанти и достъп до различни екскурзии.

Маратон в Рейкявик: Градът е домакин на ежегоден маратон, привличащ бегачи от цял свят.

Творческа култура: Рейкявик има процъфтяваща художествена сцена с множество галерии, театри и музикални фестивали.

Среднощно слънце: През летните месеци Рейкявик преживява среднощното слънце, където слънцето едва залязва, осигурявайки достатъчно дневна светлина за различни дейности.

Любопитни факти за Рейкявик
Снимка: pixabay.com

Фестивал на зимните светлини: По време на фестивала на зимните светлини градът празнува пристигането на по-дълги дни и по-къси нощи с различни събития и илюминации.

Солфар (Слънчев пътешественик): Тази емблематична скулптура от Йон Гунар Арнасон прилича на викингски кораб и символизира обещанието за неоткрита територия.

Tjörnin: Центърът на града е дом на Tjörnin, малко езеро, което замръзва през зимата, осигурявайки живописна обстановка за каране на кънки на лед.

Национален музей на Исландия: Този музей представя историята и културното наследство на Исландия с набор от завладяващи артефакти.

Исландски фалологичен музей: известен като „Музея на пениса“, той включва разнообразна колекция от пениси от различни животни.

Щандове за хот-дог: Исландските хот-доги, предлагани на популярни щандове като Bæjarins Beztu Pylsur, са любима местна закуска.

Естествени горещи басейни: В близост до града можете да намерите естествени горещи басейни като Синята лагуна, геотермален спа център.

Център за иновации: Рейкявик има процъфтяваща култура на стартиращи фирми и иновации с множество технологични компании и инкубатори.

Без военни: Исландия няма военни, но е член на НАТО и има споразумение за отбрана със Съединените щати.

Музей на изкуствата в Рейкявик: Този музеен комплекс се състои от три различни места, фокусирани върху съвременното изкуство, модерното изкуство и произведенията на Erro, виден исландски художник.

Президентска резиденция: Bessastaðir, разположен точно до Рейкявик, служи като официална резиденция на президента на Исландия.

Alþingi: Althing, най-старата парламентарна институция в света, е създадена в Исландия през 930 г. сл. н. е. и сега се намира в Рейкявик.

Плувен маратон в Рейкявик: Плуването в открити води в Рейкявик е ежегодно събитие в околните води на града.

Laugardalslaug: Този голям комплекс с геотермални басейни е популярно място за релакс и разполага с различни джакузи и плувни басейни.

Вярвания на елфи: Много исландци вярват в съществуването на елфи и има усилия за защита на потенциалните им местообитания.

Представете си кулата на мира: почитта на Йоко Оно към Джон Ленън, тази кула се осветява всяка година от рождения му ден на 9 октомври до деня на смъртта му на 8 декември.

Наблюдение на китове: Рейкявик предлага възможности за наблюдение на китове, като различни видове често се забелязват в близките води.

Музей на открито Árbær: Този музей на открито показва селската история на Исландия, включващ стари сгради и културни изложби.

Култура на кафенето: Рейкявик има процъфтяваща култура на кафенета, като местните жители се наслаждават на кафе и сладкиши в уютни кафенета.

 

Aurora Borealis: В ясни зимни нощи Северното сияние може да се наблюдава от Рейкявик, което предлага магически спектакъл.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин