Любопитни факти за Рудолф и северните елени - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Рудолф и северните елени
Автор: Peika.bg
Любопитни факти за Рудолф и северните елени
Снимка: Unsplash

Северният елен е популярен в нашата съвременна култура, най-вече заради Коледа и Рудолф- еленът на Дядо Коледа. Северните елени се намират най-вече в Северна Америка и северните райони на Азия и Европа. В тези райони климатът е суров и температурите са ниски, типично за естественото местообитание на северните елени.

Северните елени имат 14 подвида и въпреки че два от тях вече са изчезнали, популацията им все още е 7-цифрена (около 3,5 милиона в Северна Америка, 1 милион в Евразия и 3 милиона в Северна Европа). Въпреки това северните елени са уязвими, поради спада на популацията им с повече от 35% през последните 25 години.

Любопитни факти за Рудолф и северните елени
Снимка: Unsplash

Ето няколко факта за елените, които трябва да знаете:

Много хора мислят, че елените не са истински

Любопитни факти за Рудолф и северните елени
Снимка: Unsplash

Това вероятно се дължи на асоциацията с Рудолф, еленът на Дядо Коледа, който е измислен герой, но северните елени съществуват. 

Рудолф всъщност е женски северен елен

Рудолф всъщност е женски северен елен. Това е така, тъй като женските рога са непокътнати по време на Коледа. Мъжките северни елени, от друга страна, губят рогата си в края на ноември или началото на декември. В известната коледна легенда елените на Дядо Коледа теглят шейна през нощното небе и му помагат да достави подаръци на добрите деца по целия свят. Във всички приказки и филмчета Рудолф има рога, което води до извода, че е женски елен.

Рогата на мъжките северни елени започват да растат в началото на годината

След като паднат в края на ноември- началото на декември, рогата на мъжките елени започват да растат отново в началото на годината. Женските елени пък запазват рогата си през цялата зима и ги сменят през месец май, когато раждат своите малки. Въпреки тези разлики, рогата растат с еднакво темпо при мъжките и женските елени.

Любопитни факти за Рудолф и северните елени
Снимка: Unsplash

Те издават „сумтящ звук“

Подобно на повечето животни, елените издават звук. Този звук може да се определи като сумтене. В някои ситуации може да звучи и като лай. 

Северните елени имат добра подвижност в снежна среда

Северният елен има големи копита с четири „пръста“ на всеки крак. Тези копита им предоставят няколко предимства в суровата арктическа среда. За да се избегне пропадането в снега, пръстите на краката им са изпънати, за да разпределят равномерно телесната маса и да стабилизират позицията на земята.

Застрашени са от различни хищници

Северните елени трябва да се пазят от различни хищници, в зависимост от това къде се намират. Те трябва да внимават за арктически лисици, кафяви мечки, сиви вълци, планински лъвове, койоти, рисове и дори златни орли. Силните и здрави възрастни северни елени могат да се защитават от хищници, особено когато са в стадо. Малките обаче са застрашени от всички тези животни. Северните елени са много социални животни и се хранят, движат и спят на групи.

Малките еленчета тежат между 2,5 и 10 килограма

Любопитни факти за Рудолф и северните елени
Снимка: Unsplash

При раждането си, едно бебе еленче може да тежи от 2,5 до 9 кг. Те се изправят на първия час след раждането си и в рамките на една седмица вече могат да започнат да консумират твърда храна, в допълнение към майчиното мляко. Женските северни елени имат период на бременност от около 7,5 месеца, като обикновено раждат само по едно еленче. 

Имат много добро обоняние

Те имат косми по целия си нос, което помага за затоплянето на хладния въздух, когато преминава през дихателната им система. Отличното обоняние на елените им помага да намерят скрита храна под снега, да усетят опасност и да определят посоката. 

Северните елени се движат на огромни стада от близо 100 000 

Обикновено северните елени могат да бъдат видяни на групи от по 15-20 елена. Въпреки това на пролет те се събират на огромни стада и тръгват да търсят храна. 

Любопитни факти за Рудолф и северните елени
Снимка: Unsplash

Виждат много добре през нощта

Елените имат специален слой в задната част на ретината, наречен tapetum lucidum, който отразява светлината и им помага да виждат по-добре през нощта. 

Кръвосмучещите насекоми тормозят елените 

Елените губят литри кръв всяка седмица от ухапвания от различни насекоми-комари и конски мухи. Всъщност тези насекоми причиняват сериозен стрес на горките северни елени всяко лято. 

Любопитни факти за Рудолф и северните елени
Снимка: Unsplash

Хората за първи път са ловували северни елени преди около 45 000 години

Ловът на северни елени съществува от хиляди години. Съвременните северни елени символизират мъдрост, знание, находчивост, креативност, интелигентност и изобретателност. Те се убиват както за месо, така и заради кожите и рогата.

Северните елени не са застрашен вид

Северните елени не са обявени за застрашен вид, макар че са уязвими. Популацията им значително намалява, което вероятно се дължи на промените в климата и недостига на храна. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин