16 любопитни факта за Странджа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
16 любопитни факта за Странджа
Автор: Мария Ангелова

Знаете ли, че...

... преди милиони години Европа била покрита с буйна растителност, която изчезнала след последната ледникова епоха. Едно ъгълче на континента обаче останало без ледена покривка и до днес в Странджа могат да бъдат видени растителни видове, които виреят по тези земи от милиони години.

Странджа е уникална не само с това. Разходете се с нас из тайните на планината, разположена там, където свършва България.

1. Природен парк Странджа е най-големият в България и единственият, който включва населени места на територията си (2 града и 19 села).

2. На територията на природен парк Странджа има пет резервата (Узунбуджак, Силкосия – първият резерват в България, Витаново, Средока и Тисовица).

3. Само 1/3 от Странджа се намира на българска територия, останалата част е в Турция.

4. Връх Градище (709 м) е най-високият в българската част на Странджа. До него се намира пещерата на египетската принцеса Бастет, около която има повече мистерии, отколкото известни факти. Открита е по социалистическо време, казват, че самата Людмила Живкова е дошла на място. След като приключили с пещерата, запечатали входа й с бетон, както си стои и досега.

5. Най-високият връх в цяла Странджа е Голяма Махиада (1031 м) – намира се в Турция.

6. 80% от Странджа е заета от гора, 20% пасища и ливади.

7. 98% от горите в Странджа са широколистни (букова и дъбова).

8. 47 вида дървета се срещат в Странджа.

9. 1000 вида билки можете да откъснете по странджанските поляни. Внимание! Някои са защитени.

10. В Странджа има над 100 пещери, в тях живеят 25 вида прилепи.

11. Едно прилепче с тегло 3 г изяжда за едно денонощие около 3000 насекоми. А прилепите живеят на колонии. За едно лято една колония от прилепи от една пещера изяжда около 6 тона насекоми. Всеки, който е бил някога в Странджа, знае колко мухи и комари има там и колко са досадни. Представете си какво би било, ако ги нямаше прилепите.

12. Дори зимно време Странджа не посивява – даже обратното. От средата на декември до края на февруари планината е покрита с килим от цъфнали циклами.

13. Зелениката е символ на Странджа. Повечето хора смятат, че зелениката е храст, но всъщност тя е дърво, което достига до 5-6 м височина. Всяка година в началото на май се провежда Фестивал на зелениката.

14. В Странджа се намират петте нестинарски села – Кости, Кондолово, Българи, Граматиково и Сливарово. Всяка година на 3 срещу 4 юни в село Българи се провежда ритуалът нестинарски танци.

15. На 5 км от село Българи можете да посетите истинска класна стая на открито, в гората. Екопътека Марина река е с дължина около километър и ще ви срещне с терциерна растителност – видове, които растат по тези места от милиони години.

16. Природен парк "Странджа" има два информационни центъра, в които можете да научите куп интересни факти за района и да получите информация за маршрути. Информационният център в Малко Търново се намира в централната част на града, на ул. България 11. Работи всеки ден от 9 до 17 часа. Зимата само с предварителна заявка на тел. 05952/3635, 05952/3160 или 0886 399 658. Информационният център в село Граматиково се намира в центъра на селото и разполага с музейна експозиция, свързана с природата, забележителностите и хората в Странджа. На вратата има телефон, на който да позвъните, за да ви отключат. Посещението и в двата центъра е безплатно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Петър Стоянов, 07.07.2015 | 16:26
По точка едно има противоречия Сещам се за най-посещавания Природен парк с неговите села!
Абонирайте се за нашия бюлетин