Любовта ми Африка - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любовта ми Африка
Любовта ми Африка

Дафни Шелдрик е израснала в дивата природа на Кения – сред диви слонове, мангусти, лъвове, антилопи и носорози. Потопете се в атмосферата на детството й със следния откъс от книгата й „Любовта ми Африка“, а в края научете и как да спечелите книгата!

Като дете смятах, че е напълно естествено да отиваш на разходка в гората, придружаван от огромна свита от хора и животни. Когато излезехме от къщи – мама, татко, брат ми, сестрите ми и аз, редом с нас вървяха всичките ни кучета, импалата (вид африканска антилопа) Боб и водната коза Дейзи, а кафявата мангуста джудже Рики-Тики-Тави винаги тичаше най-отпред. Винаги в движение, любопитният Рики-Тики-Тави беше чудесно животинче и наш всеобщ любимец. Мангустите джуджета са месоядни и обичат яйца. За да счупят яйцето, те го търкалят до някое дърво или камък и го подхвърлят със задните си крака. Дразнехме Рики-Тики-Тави, като му подавахме топче за тенис на маса вместо яйце. Като не можеше да го счупи, той се вбесяваше и започваше да ръмжи гневно. После обаче животинчето отново започваше да цвърчи весело като птиче и тръгваше само да си търси храна – насекоми, влечуги и гризачи. Ушите му бяха малки, опашката – дълга, а крайниците – къси. Беше много общителен и държеше да се включва във всички наши дейности. Обичахме да го гушкаме под пуловерите си, за да го стоплим.

Ежедневните излети, жизнеността и веселото бърборене на семейството и животните до такава степен бяха част от живота ми, че от най-ранна възраст не изпитвам никакъв страх от животни. Както се оказало, аз съм познавала животните по-добре от собствената си сянка. Но това е стара семейна история. Била съм на около шестнадесет месеца, когато една сутрин съм се измъкнала на ярко огряната от слънцето веранда, следвана от собствената си сянка, и съм си втълпила, че нещо мрачно и тъмно се е лепнало за мен. Надала съм такъв рев, че всички наизскачали от стаите си. Майка ми се уплашила да не са ме нападнали отровни мравки, паяци или змии и ме прегледала щателно, но не открила никаква причина за поведението ми.

„Na lia bure. Плаче за нищо!“, потвърдил Сега, представител на племето кикую и наш готвач. „Какво има, Бечо?“, попитала майка им. (Бечо, съкратено от Бебчо, беше галеното ми име, преди да се роди сестра ми Бети.) Когато ме пуснала на земята, аз с ужас съм посочила сянката зад себе си. Тогава всички избухнали във весел смях, примесен с облекчение. „Бечо, дребосъче! Та това е сянката ти“, възкликнала Шейла. Странното е, че много живо си спомням първия път, когато съм обърнала внимание на сянката си. И до ден-днешен в съзнанието ми се е запечатало това ужасно чувство на страх от неизвестното.

Прочетете и интервю с Дафни Шелдрик.

Откъс от книгата на Дафни Шелдрик „Любовта ми Африка“, издателство Вакон. Спечелете книгата, като в коментар под статията споделите защо бихте посетили Африка. Победителят ще бъде обявен във фейсбук страницата на Peika.bg на 23 април 2013 г.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Mariyana Angelova, 23.04.2013 | 01:21
Африка с потъпканите човешки права,грабежите на бялата раса, неизгледаните деца и природната си чудатост привлича всякакви нации и раси.Безмерно е желанието ми да видя тези чудни природни пейзажи,животните,с които в предишен живот ,струва ми се, съм имала близки срещи с пълзящи представители.През тялото ми преминава тръпка дори само при думата змия или като я видя само на картинка.Африка е друга Вселена,която всеки пътешественик и мечтател трябва да види в този живот! :)
Цветомила, 22.04.2013 | 23:23
За да видя как хората се радват и на най-малкото, далеч от суетата на забързаното ежедневие. Липсва ми директният допир с природата.
Nikolay Konstantinov Nikolaev, 21.04.2013 | 15:57
за да се преоткрия!
Таня Чапарова, 20.04.2013 | 22:38
Защото светът е голям,а Африка е част от цялото...
Tsvetti Ivanova, 20.04.2013 | 22:00
Защото е слънчево и екзотично и би ми показало един изцяло различен свят - всички животни, растения, цялата природа, начинът на живот на местните хора...
Nadya Angelova, 18.04.2013 | 11:50
Защото е екзотична и толкова различна от всичко, което съм виждала досега! Това би било едно невероятно приключение, за което винаги съм мечтала!
Daniela Gospodinova, 18.04.2013 | 00:00
Африка ще е едно приключение - пустиня, диви животни, невероятна природа, разнообразие на култури, земя разделена от Екватора!!!
Диляна Андреева, 17.04.2013 | 14:36
Африка, люлката на цивилизацията с всичките й контрасти и цветове. Какво по-хубаво от това да се потопиш в дивата савана, да изкачиш величественият Ухуру, да обиколиш Серенгети на фото сафари, да се срещнеш с Масайте и Баяка, да чуеш музиката на Африка... Толкова много неща могат да се видят, чуят и усетят само за ден там... не мога да кажа какво точно искам да видя, Африка е съвкупност от толкова различни култури, преплетени през вековете, да избера само едно нещо е непосилно за мен. Нека кажем, че искам да почувствам Африка!
Gergana Gogova, 17.04.2013 | 12:00
Бих посетила Африка...не! Ще посетя Африка, защото мечтая за това от 11-годишна...защото това е единствената, непроменяща се цел в живота ми...защото всичко в него е продиктувано или някак свързано с бляна ми за Нея...защото всичко, което съм правила и правя, е с мисълта да се приближа една крачка по-близо...и макар през годините тази жажда, тази необходимост, да не е била осъществена, тя е толкова жива и желана и до днес!
Марина Георгиева, 16.04.2013 | 23:39
За да спре дъхът ми от тези прекрасни и все още недокоснати от цивилизацията места!
Radostina Angelova Ivanova, 16.04.2013 | 17:48
Посещавала съм Африка, но искам пак да видя чудесата й!
Марияна Георгиева, 16.04.2013 | 12:58
За да изживея едно приключение! :)
Пенка Богоева, 16.04.2013 | 12:08
За да летя с балон над Серенгети по изгрев слънце!
Катя Вълчева, 16.04.2013 | 11:27
Бих посетила Африка, за да се усетя по-близо до природата в безкрайните диви земи на предците ни и за да зърна невероятните животински видове, които населяват тези места!
Valentina Genova, 16.04.2013 | 10:47
За да видя един тотално различен за мен свят, за да оценя удобствата, които имаме, за да направя страхотни снимки!
Иванка Караславова, 16.04.2013 | 10:04
За да видя слон в дивата природа, а не затворен зад решетките на зоопарка!
Radostina Radost, 16.04.2013 | 09:30
Заради залеза над саваната.
Абонирайте се за нашия бюлетин