Людмил Иванов - повелителят на слаклайн - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Людмил Иванов - повелителят на слаклайн
Автор: Боряна Кръстева

Слаклайн – звучи ли ви познато?

Ако не, се замислете дали не сте виждали хора, които опъват лента между дърветата и съвсем необезпокоявано се разхождат по нея. В парка до НДК в София например това е често срещана гледка. Ако сте попадали на нея, то най-вероятно един от ентусиастите, които сте гледали с интерес, е Людмил Иванов.

Той се занимава активно със слаклайн от няколко години, заедно с приятелите си от Slacklining Bulgaria. Споделя, че се забавлява с всяка разновидност на спорта, но най-много харесва highline-ните или иначе казано "лентите на височина". 

Можете да се срещнете с Людмил между 24 и 25 юни на ON!Fest в ON!Sports зона, но преди това вижте какво сподели авантюристът за читателите на Peika.bg

Какво е слаклайн и кой може да го практикува?

 - Слаклайнът е спорт без състезателна натура, който се поражда в Щатите сред катерачи, които първоначално се опитвали да балансират върху вериги и въжета в свободното си време. Сега се използват полиестерни или найлонови ленти в различни дължини, широчини и разтегливост. Състои се в ходенето и изпълняването на трикове, запазвайки баланс върху лентата. Слаклайнът би могъл да бъде практикуван от всеки с малко повече търпение.

Кое е най-необичайното място, на което си опъвал лентата?

 - Най-необичайното? Хм, макар и малко философски мисля, че всичките. Самият факт, че "свързваме" две точки в пространството, само по себе си не е често срещано, но определено слаклайнът е последното нещо, което хората си  представят да свързва две тераси от атриум в бизнес сграда или изоставен склад/строеж. Над Перловската река в София или над закрит, отдавна изоставен басейн.

48911

Практикуваш слаклайна и в градска среда. Често ли събираш любопитни хора около себе си?

 - Да разбира се, най-често приятелите ми и аз бихме могли да бъдем срещнати в парка в близост до НДК (по-известен като "Кучешкия Парк") в София и макар слаклайнът да придобива все по-голяма популярност, все още отговорът “Ще ходя по тази лента” удивлява доста хора. 

- Разкажи ни някоя интересна случка с минувач.

 - Не една... Веднъж в Черна Гора се появиха полицаи и настояха да си тръгна незабавно от парка, в който бях поставил лента (явно беше забранено да се стъпва по тревата). Но преди да го направя, ме помолиха да мина отново, за да ме снимат с телефоните си "за личен архив".

Друг път пък заклатушкан дядо ме попита дали мога "да правя туй, на шише ракия" - чак тогава бих го впечатлил.

Веднъж бяхме в един строеж, където имаше лента на 6-тия етаж. Тогава се появи охраната и ни каза да се махаме: "И тоя дето виси на въжето да го събирате от там". Той беше тотално удивен и учуден от това, което правехме.

- С какво можеш да сравниш усещането да вървиш няколко метри над земята? (Може би с нищо, но опитай да обясниш на нас – простосмъртните;)

 - Най-просто би могло да се опише чрез "спокойствие". Това е главна част от всяка разновидност на спорта и ключов елемент в успешното преминаване. Звучи просто, но е ужасно трудно да се постигне спокойствие, както в мисълта, така и във всеки един мускул, който всячески се бори с това да спомогне за запазването на равновесие над лентата.

48913

Снимка: Кшищов Качмарек

- Ти си почитател на хайлайна, кое е най-екстремното място, на което си го практикувал? Какво беше разстоянието и на каква височина беше лентата?

 - Честно казано не знам как бих отговорил на този въпрос. Предвид сигурността на спорта (ако е практикуван адекватно) не бих казал, че е толкова "екстремно". Но 120 м височина, 77 м дължина (до момента) или опъване на лентата по остановките на ронлива, напукана скала или малко по-дебел от шипка храст, определено не спомагат за "спокойствие"-то, за което говорехме по-горе.

- Ще участваш в ON!Fest, който ще се проведе на 24 и 25 юни в Интер Експо Център, какво ще представиш по време на фестивала?

 - Ще имаме възможност да сложим различни по дължина и широчина слаклайни, както и един триклайн (по-специализиран за скокове и трикове), където ще можем да се запознаем с повече хора и да преборим заедно трудното преминаване на лентите. В момента се обсъжда остановката за поставяне на лента на височина, между две от сградите, където ще се състои събитието.

- Кое е мястото, над което искаш да преминеш по лентата, но още не си го направил?

 - Високи сгради в градска среда. Досега съм имал само две предложения, които в стечение на обстоятелствата така и не успяха да се състоят. Бих искал да премина под "стрелата" на някой кран или някъде високо в планината – Мальовица в Рила или "Кончето" в Пирин. За щастие в България имаме поне милион природни красоти, където това може да се осъществи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница