Людмил Иванов - повелителят на слаклайн - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Людмил Иванов - повелителят на слаклайн
Автор: Боряна Кръстева

Слаклайн – звучи ли ви познато?

Ако не, се замислете дали не сте виждали хора, които опъват лента между дърветата и съвсем необезпокоявано се разхождат по нея. В парка до НДК в София например това е често срещана гледка. Ако сте попадали на нея, то най-вероятно един от ентусиастите, които сте гледали с интерес, е Людмил Иванов.

Той се занимава активно със слаклайн от няколко години, заедно с приятелите си от Slacklining Bulgaria. Споделя, че се забавлява с всяка разновидност на спорта, но най-много харесва highline-ните или иначе казано "лентите на височина". 

Можете да се срещнете с Людмил между 24 и 25 юни на ON!Fest в ON!Sports зона, но преди това вижте какво сподели авантюристът за читателите на Peika.bg

Какво е слаклайн и кой може да го практикува?

 - Слаклайнът е спорт без състезателна натура, който се поражда в Щатите сред катерачи, които първоначално се опитвали да балансират върху вериги и въжета в свободното си време. Сега се използват полиестерни или найлонови ленти в различни дължини, широчини и разтегливост. Състои се в ходенето и изпълняването на трикове, запазвайки баланс върху лентата. Слаклайнът би могъл да бъде практикуван от всеки с малко повече търпение.

Кое е най-необичайното място, на което си опъвал лентата?

 - Най-необичайното? Хм, макар и малко философски мисля, че всичките. Самият факт, че "свързваме" две точки в пространството, само по себе си не е често срещано, но определено слаклайнът е последното нещо, което хората си  представят да свързва две тераси от атриум в бизнес сграда или изоставен склад/строеж. Над Перловската река в София или над закрит, отдавна изоставен басейн.

Людмил Иванов - повелителят на слаклайн

Практикуваш слаклайна и в градска среда. Често ли събираш любопитни хора около себе си?

 - Да разбира се, най-често приятелите ми и аз бихме могли да бъдем срещнати в парка в близост до НДК (по-известен като "Кучешкия Парк") в София и макар слаклайнът да придобива все по-голяма популярност, все още отговорът “Ще ходя по тази лента” удивлява доста хора. 

- Разкажи ни някоя интересна случка с минувач.

 - Не една... Веднъж в Черна Гора се появиха полицаи и настояха да си тръгна незабавно от парка, в който бях поставил лента (явно беше забранено да се стъпва по тревата). Но преди да го направя, ме помолиха да мина отново, за да ме снимат с телефоните си "за личен архив".

Друг път пък заклатушкан дядо ме попита дали мога "да правя туй, на шише ракия" - чак тогава бих го впечатлил.

Веднъж бяхме в един строеж, където имаше лента на 6-тия етаж. Тогава се появи охраната и ни каза да се махаме: "И тоя дето виси на въжето да го събирате от там". Той беше тотално удивен и учуден от това, което правехме.

- С какво можеш да сравниш усещането да вървиш няколко метри над земята? (Може би с нищо, но опитай да обясниш на нас – простосмъртните;)

 - Най-просто би могло да се опише чрез "спокойствие". Това е главна част от всяка разновидност на спорта и ключов елемент в успешното преминаване. Звучи просто, но е ужасно трудно да се постигне спокойствие, както в мисълта, така и във всеки един мускул, който всячески се бори с това да спомогне за запазването на равновесие над лентата.

Снимка: Кшищов Качмарек

- Ти си почитател на хайлайна, кое е най-екстремното място, на което си го практикувал? Какво беше разстоянието и на каква височина беше лентата?

 - Честно казано не знам как бих отговорил на този въпрос. Предвид сигурността на спорта (ако е практикуван адекватно) не бих казал, че е толкова "екстремно". Но 120 м височина, 77 м дължина (до момента) или опъване на лентата по остановките на ронлива, напукана скала или малко по-дебел от шипка храст, определено не спомагат за "спокойствие"-то, за което говорехме по-горе.

- Ще участваш в ON!Fest, който ще се проведе на 24 и 25 юни в Интер Експо Център, какво ще представиш по време на фестивала?

 - Ще имаме възможност да сложим различни по дължина и широчина слаклайни, както и един триклайн (по-специализиран за скокове и трикове), където ще можем да се запознаем с повече хора и да преборим заедно трудното преминаване на лентите. В момента се обсъжда остановката за поставяне на лента на височина, между две от сградите, където ще се състои събитието.

- Кое е мястото, над което искаш да преминеш по лентата, но още не си го направил?

 - Високи сгради в градска среда. Досега съм имал само две предложения, които в стечение на обстоятелствата така и не успяха да се състоят. Бих искал да премина под "стрелата" на някой кран или някъде високо в планината – Мальовица в Рила или "Кончето" в Пирин. За щастие в България имаме поне милион природни красоти, където това може да се осъществи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
kalitravel, 26.12.2018 | 15:57
Евала!
Абонирайте се за нашия бюлетин