Люксембургските градини в Париж - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Люксембургските градини в Париж
Автор: Мира Янева

Удоволствието да се разхождаме из приказно красивите Люксембургски градини дължим на Мария Медичи, по чието желание били изградени преди повече от 400 години. Като дъщеря на великия херцог на Тоскана тя искала да пренесе част от родните си места във Франция и затова градините са направени по модел на градините Боболи във Флоренция.

Днес Люксембургските градини се намират на границата на Латинския квартал и Сен Жермен де Пре. Разделени са на две части (Френските градини и Английските градини), между които има гора и голямо изкуствено езеро. Сградата на Люксембургския дворец вече няма крале, за чийто дом да служи, така че е приютила Сената на Франция.

Тук има и овощна градина със стари ябълкови дървета, както и оранжерия с невероятни орхидеи, и градина с рози. Покрай алеите са наредени 106 статуи на известни личности и древни божества.

Входът в Люксембургските градини е свободен, в тревата можете да си направите пикник, има пейки и метални столове, на които да си починете. В езерцето можете да пускате платноходки или лодки с дистанционно управление.

Често в градините може да попаднете на фотоизложби или концерти на открито.

И не забравяйте, докато се разхождате из Люксембургските градини, че тук се развива основното действие на любовната история в романа на Виктор Юго „Клетниците“. По алеите може да срещнете своя Мариус или своята Козет...

Открийте още забележителности в Париж!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин