Маастрихт – най-старият град в Холандия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маастрихт – най-старият град в Холандия
Автор: Peika.bg
Маастрихт – най-старият град в Холандия

Маастрихт е най-старият град в Холандия и може да ви предложи редица забележителности – църкви, базилики, кафенета във френски стил и архитектура с немски нотки.

Градът се намира много близо до границите с Германия и Белгия. Според историците той е основан през 50 г. пр. н. е., а в буквален превод името му означава „брод през река Маас“.

Маастрихт не е от градовете, в които бихте искали да се возите в кола – особено, ако ще разглеждате централната част, където са повечето забележителност. Центърът на Маастрихт в по-голямата си част е достъпен само за пешеходци, затова ви препоръчваме да се движите пеша и да се насладете на архитектурата на града в средновековен и ренесансов стил.

Маастрихт – най-старият град в Холандия


Бъдете сигурни, че почти всяка сграда в старата част на Маастрихт е забележителност. Много от старите постройки са превърнати в кафенета във френски стил или бутикови хотелчета. Градът също така дава възможност да разгледате редица изложби, да се разходите из музеите.

Сред основните му забележителности са двата централни площада Врийтхоф и Пазарът, където всяка сряда се провеждат големи открити пазари. В близост има и много черкви и катедрали, които представляват интерес за любителите на изящната архитектура.

Не пропускайте да се качите на хълма на Св. Петър, който  е част от културно-историческото наследство. Там ще можете да видите старите градски укрепления и Портата на Ада, построена през XIII в.

Маастрихт – най-старият град в Холандия


Ако желаете да видите града отвисоко, качете се на Червената кула в църквата „Св. Йоан Кръстител”, откъдето се открива красива панорамна гледка.

Кафенетата в Маастрихт напомнят на малките заведения в центъра на Париж. Не пропускайте да опитате от местната бира, няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин