Магията на Източните Родопи - Скалните ниши при Топчулар - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Магията на Източните Родопи - Скалните ниши при Топчулар
Автор: Елена Исаева

Отново се чудите къде да отидете този или следващия уикенд? Ами не се чудете повече, а отворете картата, вижте къде се намира Топчулар и поемете смело на пътешествие в тази посока, защото там се крият много красиви и интересни места, които няма да съжалявате, че сте посетили.

Може да се каже, че скалните трапецовидни ниши са нещо като визитна картичка на Източните Родопите. Това са едни от най-мистичните скални образувания по нашите земи и се срещат на много места, като по-голямата част са съсредоточени в Родопите.

Магията на Източните Родопи - Скалните ниши при Топчулар
Снимка: wikipedia.org

Мястото, което ще ви предложа да посетите освен, че е мистично е и много красиво и живописно и определено е едно от местата в тази час на Родопите, което си заслужава да се посети. Това са скалните ниши при Топчулар.

Тези ниши са с неясно предназначение и произход и са датирани на около 3000 години. Тук уникалното е, че нишите са на място, на което можете буквално да се докоснете до тях, да ги видите и снимате от съвсем близо, за разлика от други, до които трябва да се катерите и пак са далеч за снимка.

Нишите са разположени от двете страни на Топ дере, през което преминава малка рекичка, проток на река Крумовица.

Друго, с което нишите на Топчулар се отличават от повечето подобни у нас е техният размер. Те са много по-големи и внушутелни от доста други, които са намерение по нашите земи. Те са толкова широки в основата си, че дори може да седнете в тях. Това наистина се среща много рядко сред подобни скални образувания.

Мистериите и интересните неща около нишите на Топчулар не спират. Уникалното тук е, че има една хотизонтална ниша с доста големи размери, цялата покрита с мъх. Това наистина е много рядко явление, тъй като най-често подобен тип ниши се срещат във вертикално положение.

В района на нишите и Топчулар са открити доста фрагменти от керамични съдове, няколко моменти и други предмети и останки, които сочат, че тук е кипял живот в древността.

Ако искате да си направите по-голяма разходка в района не се колебайте. Той е много красив и живописен. Близо до скалните ниши се намират два водопада, които се оказва, че не фигурират на нито една карта. Тях можете да ги откриете по течението на малката рекичка, която протича през дерето. Мястото е много приятно, прохладно и чудесно за малък преход.

Това място в Източните Родопи е поредното доказателство за древният живот, който е имало по тези места, както и за напредналостта им. Дори днес все още има много спорове за това за какво са служили повечето подобни скални ниши, как са направени, от кого и защо. Поредната мистерия, която все още не може да бъде напълно разгадана, а може би и не трябва, кой знае?

Въпреки  неизвестността безспорен факт е, че местата в този дял на Родопите са уникални (както наявсякъде из България) и силно препоръчвам да ги посетите и да обърнете по-специално внимание на Източните Родопи, защото те наистина има какво да предложат на своите посетители – красота, скални образувания и други интересни забележителности.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин