Малко известни факти за София - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малко известни факти за София
Автор: Елена Исаева

София е много красив град, който предлага безброй възможности за различни видове туризъм – исторически, културен, религиозен и дори напоследък СПА туризъм.

Столицата ни гордо може да се нареди сред най-красивите европейски столици. Имаме интересни забележителности, близост до планина с красива природа и много развлечения за всякакви възрасти. Всички знаем, че столицата е обявена за такава през 1879 г. и, че носи името си от църквата „Света София“. Наясно сме с фактът, че най-старата сграда е Ротондата и, че под центъра се намира Антична Сердика, но знаехте ли кога София се сдобива с герба си или например кога светва първата електрическа крушка в града? В тази статия ще ви представя някои малко по-неизвестни факти за София, които обаче са много интересни.

Малко известни факти за София
Снимка: Елена Исаева

1.Най-ранното запазено в източниците наименование на днешния град София е Сердонполис. Император Траян официално дава на града своето родово име, наричайки го Улпия Сердика.

2.Първата електрическа крушка в София светва в Градската градина, през 1879 година, когато паркът е официално осветен за тържественото пристигане на княз Батенберг.

Малко известни факти за София
Снимка: Елена Исаева

3.София се сдобива със свой собствен герб едва през 1900 година по повод участието си във Всемирното изложение в Париж.

4.Първоначално гербът на София е включвал само крепостна корона, разположена над щита, който е разделен на четири полета. В горното ляво поле е изобразена Улпия Сердика - копие на изображение от антична монета, в горното дясно поле се вижда църквата „Света София“, в долното ляво поле – планината Витоша и в долното дясно поле – златен балдахин над статуя на Аполон (също изображение от антична монета, което от своя страна символизира лечебните минерални извори в града и околностите му). В центъра на щита е се вижда по-малък щит с добре познатият ни лъв. През 1911 година към герба на столицата е добавен девизът „Расте, но не старѣе“, а през 1928 година – лаврови клонки от двете страни на щита.

5.София е четвъртата по височина столица в Европа.

6.След 1878 г., с решение на градската управа, градът възстановява българското си име Средец, но малко след това, по настояване на Временното руско управление, е върнато името София.

7.Лъвовете, които се намират пред входа на Съдебната палата не са били част от първоначалния проект. Те са поставени много по – късно.

8.През 1882 година София имала 54 чешми (21 с изворна вода и 33 с речна вода).

9.240 километра е приблизителната дължина на тунелите, които прорязват София. Никой не знае със сигурност кога и от кого са били направени.

10.Центърът на София е покрит с емблематичните жълти павета. Те се появяват през първото десетилетие на 20 век и има версия, че паветата са подарък за сватбата на Фердинанд Сакс-Кобургготски с Мария Луиза.

11.Първите трамваи в София започват да работят на 1 януари 1901 г. маршрутът им е бил от Централна гара до площад Славейков.

Малко известни факти за София
Снимка: Елена Исаева

12.В София се намира най – голямата църква в България – храм-паметникът „Св. Александър Невски“. На западната ѝ фасада, над тройния прозорец (на височина 30 м), се намира мозаична икона на патрона на храма – Александър Невски.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин