Манастирът Острог - изсечен в скалите на Черна гора - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манастирът Острог - изсечен в скалите на Черна гора

Едно от най-красивите места в Черна гора – това е невероятният манастир Острог, изсечен в скалите, със своите ослепително бели стени на фона на тъмните скали. Като го види човек, в главата му изплува картината на древния град Петра в Йордания. Само че тук, на Балканите, животът тече малко по-бурно


17-и век е бил размирно време за Балканския полуостров. Малкото Черногорско княжество отстоява независимостта си срещу могъщата Османска империя. Пред заплахата на османските грабители много православни християни решават да избягат в планината.

Острожкият манастир е издълбан в отвесен планински склон в Острожка Греда. Основан е от Василий, Епископ на Херцеговина, по-късно обявен за светец под име Свети Василий Острожки. Нетленните му мощи почиват в мощехранителница, съхранявана зад хладните сумрачни стени на пещерната църква. Бързо се разчуват чудотворните изцелителни сили на мощите и манастирът Острог се превръща в поклонническо средище както за православни, така и за католици и мюсюлмани.

Поклонническата традиция продължава и до днес. Острог все още приема посетители от всевъзможни вероизповедания и провежда особено големи чествания по време на Петдесетница.

По-голямата част от днешното здание произхожда от 1923-26 г., когато манастирът Острог е възстановен след разрушителен пожар. За щастие, две от автентичните пещерни църкви са оцелели и пазят изконния си вид.

Полезна информация: Острожкият манастир се намира на около 3 часа път от популярните черногорски курорти Будва и Котор. Можете да стигнете до него с кола или с организирана екскурзия. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин