Манастири като за световно - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манастири като за световно
Манастири като за световно

Платена публикация

Ивановските скални църкви са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, заедно със забележителности от ранга на Виена, Гринуич и Мачу Пикчу.

Т.е. може би те ще се окажат отлична идея за кратка екскурзия в почивните дни между 22 и 25 септември. 

Европейски пътища

Комплексът е разположен на 22 км южно от Русе във феноменалния каньон на река Русенски Лом. До него има изграден път с паркинг. Много удобно. 

Манастири като за световно

Местна гордост

За разлика от повечето скални манастири, на които опитният пътешественик е обръгнал, тeзи са разполагали не с обичайните 1-2 църкви, а с цели 40, както и над 300 килии, от които са запазени около 20 от помещенията. Като своеобразен акт на любов и признаване на значимостта им - акт, който демонстрира, че те са необходимиместните са заменили изгубените им стари имена с нови – “Затрупаната” църква, “Писмата” (заради запазените знаци и надписи), Кръщалнята, Господев Дол (защото през отвора се е виждал Христовият образ), “Съборената” църква и просто Църквата. В момента отворена за посещения е само една от тях, което пък ще съкрати необходимото ви време за посещение до около 30 минути. 

Българските Микеланджело, Рафаело и Леонардо?

От ЮНЕСКО са намерили манастира за достоен за своя списък от световни забележителности заради стенописите в църквата “Св. Богородица”. Те датират от XIII и XIV в. и са отлични примери за Палеологовото изкуство в България – ехото на Ренесанса в Югоизточна Европа. Със своите многофигурни композиции, динамизъм, емоционалност и експресивност те нямат нищо общо с типичното за времето казионно, консервативно изкуство и са един от върховете в живописта не само у нас, но и на Балканите.

Манастири като за световно

Обител, достойна за цар

Сред ктиторите на манастира са българските царе Иван Асен II и Йоан Александър. Техните портрети са гордо разположени сред фреските на Тайната вечеря, Страстите Христови, Св. Йоан Кръстител, Влизането в Йерусалим и др.

Българските царе непрестанно са се грижели за разширяването на комплекса, като са изпращали на помощ на монасите каменоделци и зографи.

Нещо друго да ви предложим?

Наблизо има още забележителности. Ако съчетаете екскурзията си с пътуване до Свищов, там можете да видите древноримския град Нове и Светиниколското училище.

Първата е един от центровете на военната мощ на Римската империя, а втората – един от центровете на българската просветна дейност през 19-и век.

Селата Червен и Нисово не остават по-назад – Червен ще бъде по-интересен на феновете на историята със своята средновековна крепост, а до Нисово е разположен друг скален манастир, известен като Голям Нисовски манастир. Но предупреждаваме! Не го включвайте в плановете си, ако не обичате разходки сред природата на фона на съраунд от дискографията на горските птички, защото това е начинът да се стигне до него. Повече информация за крепостта вижте тук, а за Нисовския манастир – тук.

А всъщност защо България? 

М-да, винаги се стига до този момент. Заради сравнително малките разстояния, липсата на езикова бариера, сравнително ниските цени, например.

И защото България крие много съкровища, скрити пред очите ни, които само чакат да бъдат открити. И може би Алеко ще се окаже прав с твърдението си, че ако им дадем шанс - ще се влюбим така, както нито един юноша не се е влюбвал.

Научете повече за Ивановските скални църкви тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин