Манаус - град в сърцето на Амазонка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манаус - град в сърцето на Амазонка

Манаус е един от градовете-домакини на Световното първенство по футбол 2014 в Бразилия, но най-забележителната му атракция далеч не е това, а самото му разположение. Именно тук реките Рио Негро и Солимоес (с това име е известна река Амазонка в тази част на Бразилия) се вливат. Тъмните води на едната и мътните води на другата текат рамо до рамо в продължение на над 18 км, без да се смесват. Със сигурност това е една от най-величествените гледки на Амазонка.

Манаус възниква през 1669 г. като крепост, построена от португалците. Обявен е за град през 1832 г., а името му означава “майка на боговете”. В началото на века е известен като “Сърцето на Амазонка” или “Град на гората”. Първият икономически подем на Манаус е по времето на т.нар. “каучуков бум”. Благодарение на този разцвет в града са построени няколко красиви постройки, сред които Меркадо Мунисипал и Театро Амазонас. Западането на града настъпва, след като каучуковото дърво е пренесено в Югоизточна Азия. Манаус претърпява нов икономически разцвет през 50-те години на миналия век, когато правителството обявява покрайнините му за свободна безмитна зона.

Днес Манаус е столица на бразилския щат Амазонка с над два милиона жители. Той е най-важното и голямо пристанище по поречието на река Амазонка. Градът е изходна точка за обиколка на реките и техните джунгли, които започват буквално от покрайнините на града. Въпреки това се смята, че е един от най-големите изолирани и недостъпни градове в света, защото в диаметър от 800 км наоколо няма други големи градове.

Комбинацията от изключителна природна красота, местни традиции и голям град във възход дава на Манаус уникална атмосфера.

Забележителности

Срещата на реките Рио Негро и Солимоес е природен феномен, който позволява на водите да текат заедно, без да се сливат. Това се дължи на големи различия в температурата, киселинността и текущата скорост на водите. Красив пейзаж, който не е за изпускане.

Театро Амазонас е архитектурна забележителност и е копие на Парижката опера.

Тропическите гори на Амазония ще ви изумят със своята екосистема, птици, цветя, влечуги, огромни дървета и маймуни.

Водопадът Парикатуба на Рио Негро, който е оформен от варовикови скали и заобиколен от обилна растителност

Общинският парк на Минду, където се отличават четири екосистеми, е друга природна забележителност. Тук се намира и амфитетърът.

Плажовете в района Понта Негра с много барове и ресторанти.

Фестивалът “Бой Манаус” се чества всяка година на 24 октомври (датата, на която Манаус получава статут на град). Фестивалът ще ви впечатли с танци, песни, местни специалитети и типичния ритъм бой-бумба.

Футбол

Манаус е дом на повечето футболни клубове в щата, следователно и на няколко съперничества. Националният футболен клуб държи рекордa за най-много държавни титли, но през последните няколко години Сао Раймундо Еспорте Клуб (São Raimundo Esporte Clube) записва добри постижения в Копа до Бразил.

Стадион Вивалдо Лима е най-важното футболно игрище в щата. Официално открит е на 5 април 1970 г. и оттогава насам е бил домакин на решителни мачове от националната лига.

За Световното първенство по футбол 2014 Вивалдо Лима ще се превърне в един от най-красивите стадиони в Бразилия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин