Манила – забележителности за един уикенд - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Манила – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Манила е издръжлив град – оцеляла е след всяко бедствие, което човек или природа може да й причини и в наши дни столицата на Филипините успява да бъде истински проспериращ азиатски мегаполис. 600 кв.км площ не са малко пространство за изследване, а и човек може да се почувства объркан сред блестящите небостъргачи, в чието подножие съществуват едни от най-окаяните колиби. Ще ви трябват търпение и малко авантюристичен дух, за да пробиете тази черупка и да стигнете до мекото сърце на Манила – вероятно сред зелените градини и павирани улички на спокойния исторически квартал Интрамурос? Тук малко неща са се променили, откакто испанците са си тръгнали.

Ето някои от главните забележителности в Манила, които не са за изпускане, независимо дали сте тук за един уикенд или за една седмица:

Интрамурос – Това е историческият център на Манила с останки от града, в който някога са отседнали испанските конкистадори. Той е бил седалищетона испанската власт във Филипините. Датира от 16-и век. Тук са крепостта „Сантяго”, паркът „Ризал”, църквата „Свети Августин”, катедралата на Манила, както и много кафенета и ресторанти, пръснати по улиците и площадите.

Крепостта „Сантяго” (Fuerza de Santiago) – Била е превърната в затвор за националния герой на Филипините Хосе Ризал. На земята пред крепостта ще видите бронзови отпечатъци, маркиращи последните му стъпки преди да бъде екзекутиран. Разположена е в Интрамурос, от страната на реката. В малкия парк към крепостта са изложени стари оръжия и няколко скулптури, а в центъра му има фонтан.

Паркът „Ризал” – Той е изграден в чест на филипинския национален герой Хосе Ризал. Очакват ви красиви цветни алеи, фонтани и огромни тревни поляни за пикник. Разходете се, потичайте или изпробвайте уменията си по шах на специална площадка за тази игра. В парка има обсерватория, огромен стадион, звуково-светлинен театър, открита концертна зала, много исторически паметници и детски площадки, езеро с макети на всички филипински острови. Тук се намира и Националната библиотека. Паркът е разположен в централната част на града.

Разходка с калеса – Разгледайте Манила в движение с едно различно превозно средство. Калеса е цветна карета, теглена от кон, в която се побират двама или четирима души. Можете да си наемете калеса в района на парк „Ризал”, при входовете на Интрамурос или на крайбрежните алеи. Дий!

Катедралата на Манила – Тя е най-голямата действаща католическа църква в страната. Датира от 1581 г. Фасадата й е украсена със статуи на светци. Стъклописите са дело на филипинския майстор Гало Окампо. Централният олтар е посветен на Света Богородица и в центъра му се издига нейна позлатена бронзова статуя. Катедралата се намира в исорическия център на града, близо до църквата „Свети Августин”.

Църквата „Свети Августин” – Това е римокатолическа църква. Тя е най-старата каменна църква на Филипините. Построена е през 1589 г. Дървените й врати са богато украсени с дърворезба, а интериорът й е в бароков стил. Устояла е на много земетресения. Намира се в историческия център на града.

Националният музей на Филипините – Основан е през 1901 г. Тук се съхраняват богати колекции от произведения на изкуството от 17-и век до наши дни, стари карти, документи, оръжия, монети, национални облекла, археологически находки, фосили, препарирани животни, редки растения и още много други интересни експонати. В неделя входът е свободен. Намира се в парк „Ризал”.

Дворецът „Малакананг” – Това е официалната резиденция на президента на Филипините. Сградата е построена през 1750 г. в испански колониален стил. Вътре можете да посетите президентския музей и президентската библиотека. В музея ще видите портрети на филипинските президенти, техни принадлежности, документи, експонати от частните им колекции, картини на исторически събития, мебелировка. В красивите градини около двореца има много тропически растения, кактуси и вековни дървета. Дворецът е разположен на северния бряг на река Пасиг.

Плажове – Поради бурното развитие на града плажната ивица е доста тясна и най-хубавите плажове с бял пясък и тюркоазени води се намират на около 100 км извън Манила. Южно от Манила са плажовете Лая (Laiya), Балибаго (Balibago), Калайо (Calayo), Матабунгкей (Matabungkay), а северно от Манила са Талага (Talaga), Сабанг (Sabang), Монтемар (Montemar) и други. Някои са по-усамотени, но на повечето ще имате възможност за водни ски, гмуркане, сърфинг и всякакви забавления под слънчевите лъчи.

Оушън парк (Manila Ocean Park) – Очакват ви тюлени и морски лъвове, които изпълняват сложни номера, голям аквариум с различни видове риби, медузи и много други интересни морски същества, ще имате възможност да се гмурнете с акваланг, да видите големи акули, а ако имате нужда от релакс посетете огромния басейн и луксозния спа център тук. Паркът се намира в залива на Манила, на крайбрежната алея.

Китайският квартал (Isla De Binondo) – Потопете се в тази невероятна палитра от аромати, цветове и вкусове. Опитайте екзотични храни и специалитети, приготвени пред очите ви. Из улиците има огромни пазари с всякакви стоки, ресторанти и чайни. А за Китайската нова година тук се организират пищни паради.

Пазарът „Дивисория”/”Диви” – Цветна феерия от всякакви стоки: риба, месо, пресни плодове и зеленчуци, платове, дрехи, сувенири, играчки и какво ли не още. Най-доброто време за пазаруване тук е рано сутрин през уикенда, когато има по-малко хора, а ако случайно се окажете първият клиент за деня на някоя сергия, ще бъдете възнаградени с щедри намаления. Пазарът се намира в централната част на Манила.

Пазарът за цветя „Дангуа” (Dangwa) – Това е най-големият пазар за цветя в града. На многобройните сергии денонощно се продават рози, орхидеи, лалета, слънчогледи и всякакви други цветя. Свежият им аромат и хилядите цветове ще ви омагьосат. Мястото ежедневно е препълнено с хора и особено преди празниците. Намира се в квартал „Санта Крус”.

Хало-хало – Това е популярен филипински десерт от кондензирано мляко с добавени всякакви желирани плодове и сладки семена. Отгоре е поръсен с натрошен лед, оризови стърготини и топка сладолед. Плодовете могат да са банани, папая, кокос, личи, ананас, сладки картофи, киви и каквото ли не още. Поднася се във висока стъклена чаша.

Шопингв Манила – В Манила са едни от най-големите молове в света с безброй магазини, супермаркети, кина, спа центрове. На пазарите в града ще откриете всякакви стоки на изгодни цени, които можете да направите още по-изгодни за себе си, като се пазарите с търговците без да се срамувате. Из повечето улици и най-вече в Интрамурос ще откриете много щандове за сувенири.

Нощен живот – Роксас булевард е главният път на Манила, минаващ покрай целия залив, отрупан с барове, заведения, клубове и хотели със заведения в тях. Бъдете звезда в някой караоке бар или просто се насладете на изпълненията в клубовете за жива музика. В много ресторанти в града има богата програма с традиционни филипински танци, които не са за пропускане. По крайбрежието ви очакват и много казина, където да опитате късмета си. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин