Ману - вечнозеленият тропически рай - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ману - вечнозеленият тропически рай
Автор: Peika.bg
Ману - вечнозеленият тропически рай

В югоизточната част на Перу се разпростира един от най-красивите национални паркове в световен мащаб – Ману. 

Това е домът на вечнозелените тропически гори, превърнали се в символ на южноамериканската държава. Освен това те са и едно от най-значимите природни съкровища на планетата ни.

Достатъчно е да ги погледнеш веднъж, за да разбереш защо това е така – Ману покорява с невероятното си биологично разнообразие, което според специалисти е най-голямото в света. На площ от над 1,8 млн. хектара са разположени около 10% от всички растителни видове на планетата, като само на един хектар се срещат над 220 различни вида дървета, което само по себе си е зашеметяващо.

Също така в Ману живеят повече от 1000 вида птици, отличаващи се с всевъзможни цветове и размери. Още по-голямо разнообразие на видовете има сред насекомите, като само пеперудите са над 1400 вида. Само си представете за каква красота и природно богатство става въпрос! Достойно представени са и бозайниците Ману е дом на над 220 вида от тях.

Националният парк е създаден през 1969 г. и днес е част от едноименния биосферен резерват, който е разделен на три части. Освен парка, който е посветен на опазването на флората и фауната, има защитена област за изследвания и туризъм и културен резерват, в който живеят местни индиански племена.

Индианците обитават вечнозелените гори от векове, а културата им е повлияна и от инките – коренните жители на Перу, чиято Империя по време на разцвета си е стигала до Ману. През 16-ти век до тази територия достигат испанските завоеватели, а след средата на 19-ти век горите стават обект на засилен интерес заради производството на каучук

Впоследствие човешката дейност се отразява пагубно на биологичното разнообразие, а десетки видове растения и животни са застрашени от изчезване. Затова по-късно бива създаден и паркът, в който достъпът и до днес е ограничен. Атракциите за туристите и местата, където могат да нощуват, са единствено в защитената област и в културния резерват.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин