Маракеш – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маракеш – забележителности за един уикенд
Автор: Мария Ангелова

Маракеш – или Земята на Бог, както се превежда името от берберски, е третият по големина град в Мароко (след Казабланка и столицата Рабат), но вероятно първият, който трябва да посетите.

Маракеш има стара част (Медина) и нова част с европейски тип заведения и сгради. Намира се в подножието на засенежените Атласки планини и на няколко часа път от Сахара. Вижте нашите любими забележителности в Маракеш, както и всичко интересно, което можете да опитате и правите в оживения марокански град.

Площад Джемаа ел Фна – Туптящото сърце на всеки ден и нощ в Маракеш. Жонгльори, танцьори и разказвачи на приказки изпълват площада с хора и шум. Тук ще ви предложат да се снимате с маймунка, да нарисуват ръцете ви с къна и какво ли още не. Пригответе се да отказвате настоятелно.

На пазар в суките – Сук е традиционният пазар, който не е нищо друго освен безкраен лабиринт от сергии с платове, арабски чехли, подправки, улична храна, килими, дресьори на змии и маймунки, жени, рисуващи с къна... Колкото повече се отдалечавате от централния площад Джемаа ел Фна, толкова по-интересни находки ви очакват. Внимавайте с бясно профучаващите скутери, пазете си вещите.

Бояджийниците на кожи – Едно от традиционните занимания на жителите на Маракеш е боядисването на кожи в ярки цветове. Можете да посетите свободно бояджийниците (повечето са в източния край на Avenue Bab El Dabbagh). Щом откриете бояджийница, попитайте работниците дали можете да разгледате и снимате. Ако ви поискат пари за „екскурзовод“, не давайте повече от 10-20 дирхама (колкото и зли погледи да получите след това).

Хапнете охлюви В Маракеш охлюви се продават на улични сергии - в големи казани бълбука вряща вода, пълна с току-що сварени охлюви. За няколко сантима – по-малко от 1 марокански дирхам, получавате купичка, пълна с охлюви, и самостоятелна клечка за зъби (1 марокански дирхам е по-малко от 20 стотинки). Процедурата е проста – с клечката за зъби изваждате сварения охлюв и го изяждате. Охлювите се радват на сериозен интерес сред мароканците и затова си има много сериозна причина – те смятат, че това е един от най-ефикасните афродизиаци. Научете още за популярността на охлювите в Мароко.

Джамията Кутубия – символът на всички символи на Маракеш - нещо като Айфеловата кула за Париж. Вижда се отблизо и далеч не защото е чак толкова висока (77 м), а заради забраната, според която в Медината никоя сграда не може да е по-висока от палмово дърво. На върха й има четири медни глобуса. Джамията е действаща и, както навсякъде в Мароко, в нея не се допускат немюсюлмани, но можете да разгледате интересната й архитектура отвън. Намира се отстрани на площад Джемаа ел Фна.

Саадинските гробници – Кралските гробници на Саадинската династия не само са украсени с изящни дърворезби и рисувани марокански плочки, но и се намират в зелена градина в арабско-андалуски стил, където ще откриете малко тишина и спокойствие от лудницата на пазарите. Пригответе се да чакате на опашка за най-интересните гробници.

Дворецът Бади – Този дворец е издигнат през 1578 г. и за времето си събрал най-доброто от цял свят – мрамор, дърво и стъкло от Италия и Франция до Индия. Днес са останали само руини, но мястото се използва за провеждане на различни събития на открито.

Дворецът Бахия – Построен е през 19-и век от Великия везир Бу Ахмед, намира се до двореца Бади. Той живеел тук с четирите си съпруги и 24 други жени (за които не е женен). В превод името на двореца означава Брилянтност.

Градината на Мажорел – Тази градина е създадена от френския художник Жак Мажорел през 20-те години на миналия век и е събрала растения от пет континента (с акцент върху кактусите). Елате рано, за да избегнете тълпите. Вътре има и малък Берберски музей (с отделен билет, 25 дирхама) и кафене. Вход: 50 дирхама. Актуална информация за работно време и адрес тук.

Музей Дар Си Саид – намира се в стар дворец и пази интересни предмети от миналото на Маракеш. Билет: 25 дирхама. Адрес: Rue Riad Zitoun Jdid, на 5 минути от Джемаа ел Фна.

Медресе Бен Юсеф – едно от най-големите медресета в Северна Африка, част от джамията Бен Юсеф. Тук ще видите красива архитектура и ислямско изкуство. Вход: 50 дирхама.

Вече ви се ходи в Мароко? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мароко! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин