Маратон де Сабле - адският маратон в Сахара - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маратон де Сабле - адският маратон в Сахара
Автор: Peika.bg
Маратон де Сабле - адският маратон в Сахара
Снимка: tent86

Навремето хората са преминавали през най-опасните области на света с цел да открият нови земи или маршрути. В наши дни те вече го правят за спорта, за да изпитат силата и волята си, и едва ли има по-добър пример за това от Маратон де Сабле (Маратон в пясъка).

Когато някой отвори дума за пустинята Сахара, едва ли първото нещо, което идва наум, е маратон от 251 километра. Но точно това се случва по време на Маратон де Сабле. Всяка година спортисти и приключенци се впускат в едно от най-екстремните спортни събития, което се провежда на едно от най-неблагоприятните за целта места на света. При това маратонците не просто записват участие в събитието, ами на практика трябва да изминат разстояния като за шест маратона в шест последователни дни. И да се справят с опасността от дехидратация и халюцинации във всеки един от тях.

Човекът, който започва маратона, вероятно е най-екстремният от всички, участвали в него. През 1984 г. френският промоутър на концерти Патрик Бауер изминава 350 километра за 12 дни в пустинята, като най-впечатляващото е, че той извършва това изцяло със свои собствени усилия, тъй като по пътя не среща нито оазиси, нито хора.

През 1986 г. маратонът вече официално е факт и в него взимат участие 23 ентусиасти, а победителите са Бернар Гудин при мъжете и Кристин Плумере при жените. Славата на Маратон де Сабле през годините обаче се увеличава и желаещите да се пробват в адския пробег стават значително повече, като през 2009 г.в в спортното състезание се пускат повече от 1000 участници.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин