Марбея: Забележителности за един уикенд - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Марбея: Забележителности за един уикенд
Автор: Таня Стоилкова

Отправяме се към южната част на Испания - Коста дел Сол, където слънцето обича да се застоява и да си почива. Спираме в едно от градчетата на този слънчев бряг на Средиземно море - Марбея. Тук лятото продължава и през октомври, а познатата ни зима така и не пристига. Марбея наистина е едно красиво попадение - море, палми, красиви сгради, паркове, градини. Говори се, че преди години тук бил концентриран животът на мафията, която влагала много средства, за да превърне Марбея в истинска перла на Коста дел сол. Без значение дали го е направила мафията или някой друг, важното е, че е начинанието се е оказало успешно.


1. Крайбрежната алея. Крайбрежната алея на Марбея, или както се нарича на испански “пасео”, е едно от най-добрите места за разходка. Ако тръгнете по нея без крайна цел, ще ви се стори, че тя няма край. И докато вълните се разбиват от единия край, от другия край пейзажът постоянно се сменя - парк, приличащ на джунгла, луксозни къщи, комплекси и вили, ресторанти, магазини, хотели. Само огромните палми са винаги там и хвърлят по някоя сянка за отмора.

2. Пласа де лос наранхос (Plaza de los naranjos). В стария град се намира едно малко, но изключително симпатично и заредено с уникална атмосфера площадче, което няма как да бъде подминато. Площадът на портокалите има много портокали, разбира се, а между тях са наредени безброй масички от кафенетата и ресторантите. Тук няма да намерите изключително важна и значима историческа забележителност, но ще изпитате страхотно усещане, ще се чудите как на това малко място е събран толкова много чар, ще се усмихвате без конкретна причина и просто ще ви бъде хубаво.

3. Пристанището Пуерто Банус (Puerto Banus). Няма как да сте в Марбея и да не посетите яхтеното пристанище. Но освен яхтите, луксозните магазини и ресторантите, какво друго да правите тук? Този отговор ще намерите през нощта - тук е концентриран нощният живот на Марбея и определено ще ви впечатли.

4. Пеша или с велосипед по планините. Зад Марбея гордо се извисява планината Крус де Хуанар (Cruz de Juanar), която е част от планинската верига Сиера Бланка. От брега изгледът към нея е великолепен и тя сякаш ви вика да се разходите по нейните пътеки. Дори съществува легенда, според която именно този изглед е спасил живота на моряци, които се изгубили в морето. Когато вече били отчаяни, мъглата, която била паднала, се вдигнала и един от тях видял върха. Така разбрали къде са и накъде да поемат.

5. Старият град. Без колебание може да се каже, че старият град е най-интересната и приятна част на Марбея. Да се разхождаш и изгубиш из безбройните малки, тесни улички е приятно и красиво преживяване. Балкони с цветя, чистота, магазинчета, кафенета, пак цветя, останки от стени на стари крепости и още малко цветя - нещо подобно представлява разходката из стария град.

6. Съседни градове. Почти всички градчета, разположени на Коста дел сол, са малки райски кътчета. Ако решите да отделите един ден (за някои е достатъчен и половин), можете да посетите Фуенхирола, Беналмадена, Торемолинос, Естепона, които се намират в непосредствена близост. Малко по-далеч се намират други интересни дестинации, като Гибралтар например. За един ден дори можете да посетите Мароко. Предлагат се много организирани екскурзии до Африка - както еднодневни, така и няколкодневни.

7. Музей на бонзаите. Марбея определено не е дестинация, известна с музеите си. Но се оказва, че дори в това отношение има какво да предложи. Музеят на бонзаите се намира в парка Аройо де ла Репреса и е може би най-интересен и различен от всички.

8. Авенида дел мар (Avenida del Mar). Пешеходният булевард, който носи името “Врата към морето” започва от брега и стига до прекрасен парк, точно преди стария град. Скулптури-реплики на Салвадор Дали, фонтани, пейки и цветя са това, което го прави толкова приятен.

9. Голф игрища. В областта на Марбея и по целия Коста дел сол са разположени множество голф игрища. Някои от тях са впечатляващи с размера и вида си. Любителите на този спорт със сигурност ще се почувстват като в рая. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин