Марморе – най-големият водопад, изграден от човека - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Марморе – най-големият водопад, изграден от човека
Автор: Peika.bg
Марморе – най-големият водопад, изграден от човека

Италианският водопад Марморе е малко по-различен от повечето, които сте виждали, тъй като е създаден от човешка ръка.

Той е сгушен сред буйната растителност на планините в южна Умбрия. Намира се на около 110 км от Рим и е една от най-популярните туристически забележителности в региона. 

Водопадът Марморе се извисява на 165 м височина и по нищо не му личи, че е човешко творение. Нещо повече – това е един от най-високите водопади в Европа и е най-големият и най-старият, който е изкуствено създаден

До водопада Марморе можете да стигнете с кола или автобус. Когато го достигнете, неизменно ще забележите, че той е изключително красив и величествен. Най-популярната легенда за това как е било създадено мястото разказва за нимфата Нера, влюбена в овчаря Велино. Заради това си увлечение, тя била превърната в река от богинята Юно. От мъка младежът се хвърлил от скалата Марморе, за да се слее с изгубената си любима. Така „се родил водопадът” – като един своеобразен скок във вечността. 

Марморе – най-големият водопад, изграден от човека


Самият Марморе има 3 дяла, най-високият от които е в горната част и е 83 м. По пътя между двата края има тунел, който води до обсерватория. в непосредствена близост до водопада. Гарантираме ви, че ще подгизнете целите. 

Важно е да отбележим и че водопадът Марморе не предлага само любуване на живописна природа – там има и изграден център за екстремни спортове като каяк, рафтинг и други подобни водни забавления.

Ако не си падате по адреналиновите преживявания, разходката ви до водопада Марморе, може да стане още по-приятна, ако се отбиете в близките наситени с богата духовност и културно наследство населени места. 

В град Терни можете да разгледате римските руини, средновековните дворци и религиозните храмове, в Асизи можете да се потопите в мистериите на едноименния замък, а в Риети ви очаква една истинска архитектурна класика, както и площад Сан Руфо, който се смята за абсолютния център на Италия

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин