Маршрут Мелник – Рожен – Златолист - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут Мелник – Рожен – Златолист
Автор: Мария Ангелова

Този маршрут включва вино, скали, един манастир и една църква, в която е живяла пророчица (но не Ванга). Идеален е за уикенд на юг, особено когато в централните и северни части на страната е все още студено.

Спирка 1: Мелник

Разходете се из най-малкия град в България – посетете Болярската къща (някога замък на деспот Алексий Слав), не пропускайте подземната изба, сауната и тайника на Кордопуловата къща (превърната в етнографски и винен музей), надникнете и в интересната църква „Свети Антоний“ (единствената в България, посветена на този светец), за която се вярва, че лекува лудост. Улиците непрекъснато ви разхождат нагоре и надолу, за да видите красивите мелнишки къщи от всички възможни ъгли.

Спирка 2: Мелнишките пирамиди

20971

Ще видите пирамидите още докато сте в Мелник – те опасват града от всички страни и променят нюансите си според времето от деня. Продължават километри наред и са кръстосвани от многобройни пътеки. Изберете си някоя и се изкачете нависоко, за да се насладите на невероятни гледки. Пътеки тръгват и след като излезете от Мелник в посока Рожен.

Спирка 3: Роженският манастир

18524

Това е един от малкото български манастири, които не са били разрушавани по време на османската власт. Когато е построен, не е имало път от Мелник до манастира – минавало се е по пътеките през Мелнишките пирамиди. Ако искате да прекарате повече време сред природата, можете да направите същото. В самия манастир има 400-500-годишни стенописи, можете да видиите и най-старите запазени в България витражи. Преди манастира се намира гробът на Яне Сандански, има и поляна, подходяща за пикник. Научете още за Роженския манастир.

Спирка 4: Село Златолист

41104

Село Златолист е известно преди всичко с Преподобна Стойна – пророчица и лечителка от миналото, живяла в църквата „Свети Георги“. Днес селото има неколцина останали жители, но всички те ще ви разкажат истории за Преподобна Стойна. Казват, че ако човек застане на плочата с двуглав орел в центъра на храма, всяко негово желание ще се сбъдне. Научете още за Преподобна Стойна и Златолист.

Спирка 5: Мелнишко вино

5908

В района на Мелник, както и в самия град, има много винарни и хора, които произвеждат домашно вино. В този край се отглеждат специфични сортове грозде, известни в цяла Европа още преди векове. Изберете си винарна, научете как се прави виното и дегустирайте различни видове.

ЗА МАРШРУТА:

Подходящ за: цялото семейство, ценители на виното, религиозен туризъм

Най-добро време: Пролет, зима, късна есен. Лятото може да е прекалено горещо.

Продължителност: двудневен маршрут (планирайте нощувка в Мелник или на палатка сред природата)

Дължина на маршрута: 13 км

Разстояние от София: 200 км

Вижте още идеи за уикенд маршрути в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин