Мауи или Оаху - кой е по-добрият хавайски остров? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мауи или Оаху - кой е по-добрият хавайски остров?
Автор: Peika.bg
Мауи или Оаху - кой е по-добрият хавайски остров?
Снимка: Unsplash

Така, решили сте да посетите Хавай- късметлия! Но тук идва трудната част: да изберете точно кой остров да посетите. Сред по-популярните дестинации бързо се открояват двама фаворити: Оаху и Мауи. 

Коя от тези две дестинации да изберете за това райско пътуване? Прочетете и ще разберете:

Мауи

Мауи или Оаху - кой е по-добрият хавайски остров?
Снимка: Unsplash

Виждали ли сте изгряващото слънце над Халеакала? Вероятно не, но това е нещо, което трябва да видите. Мауи се събужда по прекрасен начин. Най-големият спящ вулкан в света, Халеакала, е забележителната атракция в зашеметяващия национален парк Халеакала.

Халеакала също е известен със своите Сребърни мечове, рядко и придирчиво растение, което вирее в почвите на Мауи и което няма да имате възможността да видите в Оаху. 

Гърбатите китове също предпочитат Мауи. През зимата те плуват по крайбрежието на Оаху, но водите на западен Мауи са предпочитаното им място за чифтосване и раждане. Повечето туристи могат да ги наблюдават от апартаментите на острова, катамараните и върховете на скалите – а малцина късметлии от каяк в залива Макена. 

Друго незабравимо изживяване е шофирането по пътя към Хана, където водопади се сливат в искрящи басейни само на крачки от пътя. Самата Хана предлага прозорец към старите Хавайски острови, където местните жители „разказват истории“ с махи-махи тако, тропически плодови сладкиши и топъл бананов хляб, всички продавани на крайпътни щандове за храна.

Разходете се над древните скали от лава по Кралската магистрала. Застанете в страхопочитание под Pi‘ilanihale Heiau, огромен полинезийски храм. Или нагазете в рибарника Ko‘ie‘ie, първоначално построен за кралското семейство.

Плажът Каанапали на Мауи предлага прохлада на брега на океана. Тук всяка вечер започва с хипнотизиращо традиционно гмуркане от удивителната Pu‘u Keka‘a (Черна скала).

Обичате активностите? Мауи е точното място за вас. Любителите на шнорхелинга се събират в заливите на Мауи, за да се доближат до тропически риби и хону (зелени костенурки). Уиндсърфистите заслепяват тълпите на плажа Ho‘okipa Beach, докато канута минават покрай бреговете от лава на югозападния бряг.

И накрая, плажовете. Златни нишки прегръщат целия периметър на Valley Isle. Сред най-забележителните е Oneloa Beach (Големият плаж), спиращ вълнението пясъчен участък, дълъг километър в Макена. Заобиколен от заплетена тропическа зеленина и диво синьо море, няма достойна конкуренция на Оаху. Или където и да е на Хаваите. Или където и да е по света.

Оаху

Мауи или Оаху - кой е по-добрият хавайски остров?
Снимка: Unsplash

Има причина повечето посетители на Хаваите – 60% преди Covid – да ходят в Оаху. Много просто, тук има повече за правене, отколкото на всеки друг остров, включително Мауи. Много повече. 

Трудно е да се победи Мауи, дом на най-големия спящ вулкан в света и прекрасни плажове. И все пак Оаху може да се похвали с повече от 200 пешеходни пътеки, стотици ресторанти и камиони за храна, предлагащи всичко- от тако до бирманска кухня, както и някои от най-добрите в света места за сърфиране. 

Ако искате да останете в хотела си по време на цялата ваканция, изберете Мауи и неговите обширни курорти на брега на океана. Но ако търсите приключения, искате наистина да се насладите на Хавайските острови и да се възползвате максимално от престоя си, Оаху трябва да бъде вашият избор.

На Оаху можете да видите изгрева от върха на пътеката на фара Makapuʻu, лесен преход по павиран път, който лъкатуши покрай неравното югоизточно крайбрежие на острова. По пътя се откриват зашеметяващи гледки към провинциалния град Waimanalo, крайбрежни островчета като Mānana (Заешки остров), хавайски морски птици ʻiwa (голямата птица фрегата), летящи отгоре, и историческия фар Makapuʻu с червен покрив. А в спокойните зимни дни можете лесно да видите гърбатите китове в Северния Тихи океан, които се забавляват в топлите води на Хавай. Като повечето посетители, дори тези величествени създания започват своето хавайско пътешествие в Оаху. 

Ако сте гладни, Оаху има много повече ресторанти, и много повече разнообразие, от всеки друг остров. Тук ще намерите обилни обяди, автентична хавайска храна, изискана виетнамска улична храна, ресторанти, управлявани от готвачи, носители на наградата James Beard и множество пекарни. Много от заведенията в Оаху работят 24 часа в денонощието, докато на Мауи няма да намерите много отворени след залез слънце.

Ако обичате пешеходния туризъм, Оаху има повече пътеки от всеки друг остров, от лесния преход до водопада Маноа до епичния преход до върха на Оломана. Има пътеки, които минават по девствени брегове (Kaʻena Point), изкачвания (Kaʻiwa Ridge – известен още като Lanikai Pillbox – пътека) и разходки през буйни гори (пътека ʻAiea Loop). Да не говорим за популярните стълби на кратера Коко. Това е една от най-приятните пътеки в Хавай.

Оаху е раят за пътуващите с деца. Забавлението никога не спира на места като аквариума Waikiki, зоологическата градина в Хонолулу с площ от 42 акра, закрита зона за игра (Hawaii Children's Discovery Center), воден парк (Wet 'n' Wild) и Aulani, Disney Resort & Spa, където цялото семейството може да вечеря с Мики Маус, дори ако не сте гости на комплекса.

Ако искате да се потопите дълбоко в културата, която прави Хаваите толкова специални, Bishop Museum може да се похвали с най-голямата в света колекция от полинезийски културни артефакти. Разгледайте стара захарна ферма и селище в Хавайското плантационно село. Почерпете вдъхновение в Държавния музей на изкуствата на Хавай и Музея на изкуствата в Хонолулу, които показват произведения от Хавай и от целия свят.

Какъв е изводът? В Оаху има всичко, така че е най-доброто място за вашето пътуване до Хавай. Оставете Мауи за следващия път... 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин