Майсторът на най-малката гайда в света - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Майсторът на най-малката гайда в света
Автор: Мария Ангелова

Само преди няколко месеца смолянският майстор на гайди Христо Топчиев изработва най-малката гайда в света и кандидатства за включване в Книгата с рекордите на Гинес. На гайдарското надсвирване в Гела я виждаме – може да се побере в човешка длан, но си свири като истинска.

Христо майстори гайди от над 30 години, а негови инструменти има по цял свят.


- Как се прави хубава гайда?

- Хубава гайда се прави с хубав материал – дрян, слива или чимшир. И хубаво агне – такова, на което казват „звездарка“ - ланско яре. За детските гайди, на които се учат да свирят малките деца, може и от по-малко яре.

- От колко време правиш гайди?

- Повече от 30 години. Участвам също и в 100 каба гайди, а с изпълнението на 333 родопски гайди вече сме част от рекордите на Гинес.

- Много ли са майсторите на гайди в България?

- Не са много. Много хора свирят, но майсторите са малко – в Смолян сме трима-четирима души.

- Откога се свири на гайда в България?

- Гайдата е много стар инструмент – на няколко хиляди години са открити гайди в пещери. В Ягодинската пещера са открити останки от каба гайда, направена от кокал, както и останки от опитомена коза.

- Каква е разликата между каба гайдата и джура гайдата?

- Каба гайда идва от „каба“ - голяма, а самият тон е по-нисък. За Родопите най-характерна е родопската каба гайда. Иначе се свири по един и същи начин, но тракийските джура гайди са по-пискливи.

- Много хора ли купуват гайди?

- Много са. Мои гайди има в цял свят – Америка, Китай, Япония. Когато японският принц дойде в Смолян, му подарихме моя гайда и чанта за гайда. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Охльо Бохльо, 30.08.2013 | 11:18
Доста е известен този дядо, отдавна съм гледал интервюта с него,а малката му гайда наистина буди доста изумление :)
Истинският Типун, 15.08.2013 | 09:19
Днес е 15 август - Света Богородица или иначе казано денят, в който моят любим автор в този сайт - Мария Ангелова, има имен ден. Искам искрено да и пожелая да и е живо и здраво името, както и тя покрай него. Пожелавам и да пази и показва българските традиции, както и световни такива в този сайт и да радва потребителите си и верните си фенове (като мен). Малко в стил на предаването "С бъклица и дрян", бих желал да поздравя нея и целият редакторски екип на сайта със следната звучна и тучна българска народна песен: https://vbox7.com/play:a543e967. Весел празник, Миме!
Kasiopeq Haralampieva, 12.08.2013 | 15:48
оле колко е малка само
Абонирайте се за нашия бюлетин