Меден месец на път: 31 000 км в търсене на любовта - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Меден месец на път: 31 000 км в търсене на любовта
Автор: Мария Ангелова

Майк Клиър и съпругата му Алана тъкмо са се оженили и решават още в първите си дни като семейство да се впуснат в щура авантюра.

Вместо да заминат на някой тропически остров за медения си месец, двамата британци поемат на сватбено пътешествие, което ще подложи брака им на изпитание - 31 000 км върху седалката на мотоциклет с кош. От Аляска до Аржентина. 207 дни. По пътя интервюират 116 двойки - от християни и полигамни протестанти до суингъри и порно актьори. Всички те им дават своите съвети за дълъг и успешен брак.

Майк заснема цялото приключение и го превръща в документален филм. „Меден месец на път“ е колкото за пътуване, толкова и за любов, психология, културология. А възможна ли е вечната любов – става ясно накрая.

Ето какво сподели Майк Клиър за пътешествието и рецептата за вечната любов - специално за Peika.bg:

- Как ви хрумна идеята за това предизвикателство?

- Избирахме подаръците за сватбата си. В отдел „домашни потреби“ на универсалния магазин се оказахме в екзистенциална криза. И двамата осъзнахме, че не искаме роднините и приятелите ни да ни подаряват чинии и чайници. Затова ги помолихме да ни помогнат да заминем на това пътешествие.

- Кое беше най-трудното в пътуването на толкова дълго разстояние в мотоциклет с кош?

- Опаковането и разопаковането. Карането в дъжд без правилната екипировка. Карането в мрака по лошо осветени пътища. Липсата на нормално хранене. Това, че не спиш в едно и също легло всяка вечер. Това, че не можехме да си говорим нормално (имахме микрофони, но не можехме да се чуваме при скорост над 30 мили в час). Това, че прекарвахме всяка минута от всеки ден заедно – и имахме само два „почивни“ дни за девет месеца.

- Правите интервюта с над 100 двойки по пътя. Различна ли е тайната на щастливия брак в различните държави?

- Има разлика между двойките, не толкова между държавите. Като цяло повечето хора имат еднакво мнение по основните въпроси. Със сигурност в Латинска Америка религията играе огромна роля, а в Калифорния – прекаленото самовглъбяване. Но много двойки просто живееха нормално без да се замислят твърде много върху връзката си. Много по-важни грижи им бяха отглеждането за децата, изкарването на прехраната, осигуряването на топли дрехи, чистота и вечеря.

- Имаше ли сериозна разлика между това, което си представяхте, и това, което се оказа пътуването ви?

- Честно казано нямахме идея с какво се захващаме. Идеята за медения ни месец беше много романтична, но реалността беше далеч от това, както показа сканирането на мозъците ни накрая.

- Разкажете ни забавен момент от пътуването.

- Понеже снимахме себе си всеки ден, често се налагаше да спираме, да нагласяме статива с камерата, да минем с мотоциклета покрай него, след което да се върнем и да си го вземем. На един изключително живописен виещ се път спряхме, за да може Алана да ме заснеме как минавам с мотоциклета през завоите. Но понеже тя не беше в коша, балансът беше много различен и когато влязох със скорост в най-острия завой, се оказах в канавката. Смазах предното стъкло, но бях невредим. На Алана това се стори невероятно забавно, чух я да се смее от върха на хълма

- Сега, след края на пътешествието и на филма – можете ли да кажете, че сте открили рецептата за вечната любов?

- „Рецепта“ е добра аналогия – не става въпрос за една-единствена съставка. Открихме какво върши работа при нас и – по-важното – отделихме време, за да го направим. Това е и нашият съвет към останалите – отделете време, за да откриете своята собствена рецепта.

- Според вас как пътуването заедно променя двойките?

- Унищожава цялата романтика. Макар на почивка заедно да можете да запазите романтиката, девет месеца на мотоциклет с кош е най-близкото нещо до това да бъдеш родител 24/7, което успяхме да направим преди самите ние да станем родители.

- Кое е следващото ви приключение?

- Да бъдем родители.

*

Вижте трейлър на филма "Меден месец на път":

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин