Милфорд Саунд – осмото чудо на света в Нова Зеландия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Милфорд Саунд – осмото чудо на света в Нова Зеландия
Автор: Peika.bg
Милфорд Саунд – осмото чудо на света в Нова Зеландия
Снимка: pixabay

Красивата островна държава Нова Зеландия трябва задължително да добавите към дестинациите си за пътуване. Състои се от северен и южен остров, всеки от които ви предлага едно приключение на открито за цял живот!

Можете да изследвате ценни природни паркове и морски резервати, буйни тропически гори, зашеметяващи планини и водопади, които спират дъха ви. На южния остров ще намерите величествения Милфорд Саунд. Несъмнено един от най- красивите фиорди на нашата планета, неофициално е наречен осмото чудо на света от поета и автор на „Книга за джунглата” Ръдиард Киплинг по време на пътуванията му през 1891 г. Освен това Милфорд Саунд е класиран като едно от най-добрите места за посещение в Нова Зеландия. Добре развитият туризъм осигурява най-доброто обслужване и екскурзии. Включително водопада Лейди Боуен и водопада Стърлинг.

Нека разберем повече за тази девствена дестинация.

Милфорд Саунд наистина ли е осмото чудо на света?

Милфорд Саунд – осмото чудо на света в Нова Зеландия
Снимка: pixabay

Когато Киплинг посещава Милфорд Саунд, гледката, на която става свидетел, е вдъхновяваща. Нищо чудно, че го е етикирал като такъв. Всички сме запознати по някакъв начин със седемте чудеса на света.

Винаги се появяват нови списъци, тъй като имаме повече достъп до отдалечени дестинации. Изненадващо Милфорд Саунд не е включен в по-авторитетните такива.

Една дестинация се счита за световно чудо, ако достигне определени критерии. Милфорд Саунд се намира в зоната на световното наследство Te Wahipounamu и е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1990 г. Странно, но явно това не е достатъчна квалификация.

През 2008 г. е най-добрата туристическа дестинация в света на TripAdvisors Travelers Choice Destination Awards. Фондацията включва фиорда в списъка на новите седем чудеса на природата. За съжаление не успява.

Днес е оценен като номер едно в най-добрите неща за правене на TripAdvisor в Те Анау. Вероятно има много причини Милфорд Саунд да бъде осмото чудо на света. Наистина само времето ще покаже.

Как се формира Милфорд Саунд?

Милфорд Саунд – осмото чудо на света в Нова Зеландия
Снимка: pixabay

Милфорд Саунд носи завладяваща история в маорската и европейската култура. Маорските племена са пътували по прохода Маккинън на Милфорд за риболов и лов.

Освен това те имали възможност да събират скъпоценния pounamu, вид скъпоценен камък от нефрит. Днес хората от маорите с любов споделят легендата за фиорда.

През 1823 г. пристига първият европейски изследовател на име Джон Гроно. Той решава да нарече фиорда Милфорд Саунд на името на тесен залив на уелския бряг, наречен Милфорд Хейвън.

По това време той нямал представа за формирането на Милфорд. „Саунд“ се отнася до дефиле или долина, образувана от речна ерозия. Тъй като това е изсечена от ледник долина, правилният термин е фиорд. Името обаче остава и никога не е коригирано.

През 1877 г. шотландец на име Доналд Съдърланд плава по крайбрежието на Фиордланд с любимото си куче. Когато стъпва на Милфорд Саунд, решава да остане. Той живее близо до водопада Лейди Боуен и открива водопада Съдърланд.

Той е живял отшелнически живот в продължение на много години. И все пак си представя процъфтяващ Milford Sound City. През 1890 г. се жени. Съпругата му Елизабет споделя визията му и заедно построяват хотел.

Мълвата се разпространява бързо и скоро хотелът е посещаван от няколко пешеходци, идващи по Милфорд Трек.

Елизабет продава хотела на правителството през 1919 г., след като Доналд починал. Разпространените приказки за непокътната природна красота привличат няколко посетители. Прескачайки напред до 1935 г., работниците започнават предизвикателната задача да пробият скалата от долината Холифорд до долината Кледау, за да образуват тунела Хоумър. През 1954 г. тунелът е отворен, позволявайки пътен достъп до Милфорд Саунд. В резултат на това все повече и повече посетители идват на това магическо място, за което са слушали толкова много. Днес има лесен достъп до Милфорд Саунд и неговата неоспорима красота.

Милфорд Саунд – осмото чудо на света в Нова Зеландия
Снимка: pixabay

Малко геология на Милфорд Саунд

Накратко, геолозите споделят, че Милфорд Саунд е бил под морето и е бил плосък като палачинка преди около 400 милиона години. С течение на времето нарастващите количества седимент заедно с останки от малки растения и животни падат на морското дъно. Те се компресират все повече и повече, докато се превръщат в твърда скала.

Когато континентите се разместват по земното кълбо, скалата се повдигна и разцепва, докато излезе на върха си от водата. Освен това подводни вулкани изригват на повърхността, където се втвърдяват в плътен гранит и базалт.  

По пътя към Milford Sounds е Eglinton Valley. Тук можете да намерите изобилие от вулканични скали. Вулканичната скала е изключително богата на хранителни вещества, което я прави идеална среда за процъфтяване на природата.  

Наистина, когато посетите Милфорд Саунд, имате привилегията да станете свидетели на работата на майката природа, простираща се на приблизително 16 километра от началото на фиорда до открития океан.  

Неща за правене в Милфорд Саунд

Най-популярното нещо за правене в Милфорд е еднодневен или нощен круиз с лодка. 

Освен това има много други невероятни дейности. Например:

  • Каякинг
  • Milford Foreshore Walk
  • Наблюдение на звездите
  • Живописни полети
  • Риболов
  • Плаване
  • Разходка по пистата Milford Sound Lookout
  • Посетете подводната обсерватория Милфорд

И има още!

Каквито и да са вашите предпочитания за приключения на открито. Вие със сигурност ще намерите точно това, което търсите. 

Къде да остана?

Тъй като Милфорд Саунд се намира в национален парк и е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, свободното къмпингуване е строго забранено.

Ако планирате да прекарате няколко дни, Milford Sound Lodge с удоволствие ще ви настани.  

Хижата предлага:

  • Крайречни хижи 
  • Апартаменти с 2 спални
  • Хижи с изглед към планината; и
  • Паркът за кемпери Rainforest

В помещенията е много впечатляващият ресторант Poi Poi. Поглезете се с вкусни кулинарни изкушения за закуска, обяд и вечеря.

Най-доброто време за посещение на Милфорд Саунд

Милфорд Саунд е дестинация, която предлага красота през цялата година. Но пролетта на Нова Зеландия (от септември до ноември) вероятно е най-доброто време да изживеете Милфорд Саунд.

Пролетта ще срещнете по-малко хора в сравнение с лятото или есента. Освен това, ако искате да видите повече водопади – това е идеалното време за това. Топенето на снега, съчетано с увеличените валежи през пролетта, прави всички водопади на Милфорд Саунд още по-зрелищни. Нещо повече, през пролетта ще имате повече дневна светлина в сравнение с други периоди от годината.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин