Мира Кениън – жп линията, която стана туристически рай - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мира Кениън – жп линията, която стана туристически рай
Автор: Peika.bg
Мира Кениън – жп линията, която стана туристически рай
Снимка: Sylvia Currie

Мира Кениън е част от железопътната линия Кетъл Вали в Британска Колумбия, Канада. Тя е дълга 9.6 километра и се вие през каньона Мира. Релсите й минават през труден планински терен, трасиран с дървени плоскости, два стоманени моста и два тунела, които днес не се използват. Заради това, мястото е рай за колоездачи.

Железопътната линия е построена в началото на 20-и век, заради нуждите на мините за сребро в Британска Колумбия. Районът стават обект на политически сблъсък, защото, когато там са открити залежи на благородния метал, множество американци се преселват натам. Това провокира канадското правителство да построи железница в Британска Колумбия, за да запази контрола върху областта и ресурсите й.

37752

Начинанието било трудно, заради планините по пътя на планираната железница. Главният инженер Андрю Маккълок е решил линиите да минават по страните на каньона, заради което работниците построили 19 дървени трасета с различни размери. Идеята и резултатът се считат за едно от постиженията на инженерната мисъл.

37753

Железницата Кетъл Вали е пусната през 1915 г. и превозва пътници и стоки до 1949 г. , когато става нерентабилна, заради отварянето на магистралата Кроуснест. През 1962 г. за последен път по нея е минавал пътнически вагон, а линията е затворена през 1978 г.

 37751

От 1992 г. една организация започва да се грижи за мястото и го обезопасява. То става популярно сред любителите на пешеходния туризъм и колоездачите, заради страхотната гледка, която предлага. По линията има и една секция, по която се движи автентичен парен локомотив.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин