Мишкова нива – най-древното тракийско светилище в Странджа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мишкова нива – най-древното тракийско светилище в Странджа
Автор: Мария Ангелова

Тракийското светилище в Мишкова нива е едно от онези места, които трудно можете да опишете в детайли, но знаете, че ще препоръчате на приятели. Скрито от погледите на простосмъртните сред горите на Странджа планина, то не е сред най-лесните за намиране места. Веднъж достигнете ли го обаче, се чувствате като истински откриватели. Планината и историите за жертвоприношения, тайнствени ритуали, погребения на важни личности със синя кръв неусетно ви потапят в съвсем други времена...

Братята Шкорпил първи преди повече от сто години загатват, че в местността Мишкова нива край Малко Търново ще бъдат направени големи открития, а чак през 1981 г. разкопки тук започва проф. Александър Фол.

Учените са установили, че светилището е от V-III век преди Христа, което го прави най-древното тракийско светилище в Странджа. Монументът се е променял през вековете. Предполага се, че първоначално е бил долмен, след това се превръща в светилище-гробница, най-вероятно на Бога Слънце.

Ако го погледнете отвисоко, ще видите, че на пръв поглед разхвърляните безразборно камъни са подредени в три кръга. За древните траки кръгът е символизирал вечността и кръговрата на живота. Все същата история от незапомнени времена – човекът иска да бъде безсмъртен и се чуди какво да измисли, та да се увековечи. Траките са имали добър усет за тези неща, щом и днес успяват да ни накарат да изминаваме стотици километри, да заставаме пред техните светилища и да се мъчим да си представим какъв ли живот са водили.

Най-външният кръг от камъни е бил с диаметър 25 м и 1,80 м висок, средният – около 1 м висок, а най-вътрешният кръг е бил цели 4 м.

В светилището е запазен и жертвеник. Знае се, че траките са извършвали два вида жертвоприношения, за да омилостивят своите божества - безкръвни (с леене на вода, вино или мляко) и кръвни (с пренасяне в жертва на животни).

Ясно можете да различите и стените на древен коридор, който някога е бил покрит със свод. Отвъд този коридор е имало кръгла погребална камера, в която само жреците имали право да влизат. Днес вие можете да преминете по стъпките на древните траки. Да стъпите по същите камъни, по които са крачели и те преди хиляди години. И макар простосмъртни, да се озовете там, където са се извършвали най-свещени ритуали, в които малцина са били посветени.

Има предположение, че в светилището-гробница са били погребвани важните тракийски личности (наричани херои). Останките им били полагани за известно време в светилището, а след това били премествани в гробището встрани от него.

На входа на светилището е имало плоча с изобразени на нея две ръце разтворени длани, щит и стрела. Няколко са възможните тълкувания на този знак:

1. „Добре сте дошли, но ако идвате с мир. Ако искате да ни навредите, ще се защитаваме“.

2. „Заповядайте, но с оръжията дотук!“

3. Възможно е това да са дланите на погребания тракийски големец, а щитът и стрелата да са доказателство, че е заемал висока позиция.

Светилището в Мишкова нива не е било самотна постройка. Край него са открити крепост (на връх Голямо градище, има запазени останки), рудници под върха, некропол (частично разкрит) и антична римска вила (също можете да видите останки).

Полезна информация: Местността Мишкова нива се намира на около 3 км от Малко Търново, много близо до границата с Турция, отвъд граничната ограда. Затова ще ви е нужно разрешение от Гранична полиция, за да я посетите. Пътят тръгва от Малко Търново, като от асфалтов преминава в черен и продължава през гориста местност, като на няколко пъти сменя посоката си. Най-добрият вариант е да наемете водач от Малко Търново.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин