Мистериозният Диск от Фестос - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мистериозният Диск от Фестос
Автор: Peika.bg
Мистериозният Диск от Фестос
Снимка: wikipedia

Загадката за Фестоският диск  се върти около една история, която звучи по-скоро като филмов сценарий.

Любопитният артефакт е намерен от италианския археолог Луиджи Перние през 1908 г. и датировката му е от 17-ти век пр. н. е. (късния период на минойската цивилизация). Той е открит в минойския дворец Фестос на остров Крит, за който се смята, че е бил убежище на брата на цар Минос - Радамантис.

Дискът е с дължина 16 см в диаметър, изработен е от печена глина и съдържа тайнствени символи, които представляват непознати за науката форма на йероглифи. Заедно с него е намерена и табличка с надпис на критското линеарно писмо А. Текстът не е издълбан, а е щампован с 45 знака.

Някои учени смятат, че малките рисунки приличат на символите на линеарно А и Б писмо. Това са скриптове, използвани някога в дешифрирането на текстове от древен Крит. Първият все още не е бил разкодиран. Като цяло обаче се смята, че изображенията върху Фестоският диск са писмена система без аналог.

Към момента той се съхранява в Археологическият музей в Ираклио на остров Крит, където е и открит. Дискът си остава една от най-известните загадки на археологията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин