Мистичната Долина на гърнетата в Лаос - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мистичната Долина на гърнетата в Лаос
Автор: Peika.bg
Мистичната Долина на гърнетата в Лаос

Нека този път отскочим до Индокитай и в частност Лаос, едно от най-мистичните места в Югоизточна Азия.

Именно там се намира една от най-тайнствените туристически атракции – Долината на гърнетата. Тя представлява местност, осеяна с хиляди огромни каменни гърнета, Разположена е в провинция Сиангкхуанг отдалечен район в Североизточен Лаос. В долината има повече от 60 площадки с гърнета, разпръснати по хълмчета, на площ от десетки километри в подножието на Анамския хребет между Лаос и Виетнам.

Делвите са високи от 1 до 3 м и имат кръгла или квадратна форма, като някои от тях са с диаметър 1 м и тегло до 7 тонаИзработени са от здрав камък, в повечето случаи гранит, а също и от пясъчник. Според изследователи те най-вероятно са били изработени другаде и след това преместени по някакъв начин до сегашната им локация. За разлика от повечето древни паметници в Азия, историците все още са в пълно неведение за това откъде са се появили тези делви, на каква възраст са и какво е било тяхното предназначение.

Най-много от тях могат да бъдат намерени в района на град Пхонсаван, където на една площадка са събрани около 250 делви с различна големина. Според митовете в Лаос някога по тези земи живяла раса от великани, която изработвала гърнетата, за да се съхранява в тях ориз и вино.

Един от легендите разказва, че в района властвал жестокият управник Чао Ангка. Срещу него се изправил родният герой Хун Джеуам от Южен Китай, за да помогне на хората да се освободят. След като го победил, той наредил на местните селяни да изработят огромните гърнета. Друга легенда пък гаси, че имало крал на име Кхунг Чън, който водил дълга битка и след като победил врага си, заповядал направят гърнетата. Той искал да складира в тях за ферментация голямо количество оризово вино лао-лао, с което да отпразнува победата си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин