Митът за създаването на Рим - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Митът за създаването на Рим
Автор: Елена Исаева

Вечният град е може би най-посещаваното място в целия свят. Това е напълно нормално, тъй като той е събрал в себе си толкова много история, архитектурни паметници и култура, че едва ли може някой да се мери с него. Рим е сърцето на Италия, той е забързан, но и някак спокоен, напрегнат, но и много красив град, който човек не бива да пренебрегва.

Тук може да видите Ватикана, фонтанът Ди Треви, Ватиканските музеи, катедралата Свети Петър, Сикстинската капела, Колизеумът, Римският форум, площад Навона, площада на народа, Пантеона, замъкът на Ангела, монументът на Емануеле Втори, Трастевере, още църкви, катедрали, площадчета, кафенета, малки улички и какво ли още не.

Митът за създаването на Рим
Снимка: Елена Исаева

Рим е просто уникален град. В него не само, че няма да скучаете, ами ще видите и научите толкова много неща, че няма да искате да си тръгвате. Вечният град е място, което макар и пълно с туристи е толкова красиво, че просто няма аналог по света.

Освен всичко това, Рим крие и множество митове и легенди, като най-известният мит е този за самото създаване на града.

Римската империя определено е сред най-великите империи, които някога са съществували. Нейните териториални мащаби и до днес впечатляват историци и специалисти. Безспорно е нейното величие, но в историята ѝ не липсват пикантерии, които едни казват, че са реални, други, че са митове и легенди или както казваме днес – слухове.

Редица, меко казано, странни императори са били начело на Римската империя. Голяма част от тях са били известни повече със своите чудатости, отколкото с управленческите си умения. Въпреки това Римската империя е била една от най-могъщите империи съществували някога и руините, които са достигнали до нас ни показват нейното величие. А всяко велико място има своите митове, легенди и предания, които вървят от поколение на поколение и обезсмъртяват всяко място, към което принадлежат.

Митът за създаването на Рим
Снимка: Елена Исаева

Когато споменаваме митове, легенди и Рим в едно изречение, няма как да пропуснем митът за основаването на един от най-великите градове. Ромул и Рем се смятат за митичните създатели на Рим, които били братя близнаци. Те се считали за синове на весталката Рея Силвия и на бога на войната Марс. Още тяхното родословно дърво говори за войнствеността, която ще придобие Рим, а по-късно и Римската империя.

Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими. Ромул бил първият цар на Рим. В свада относно начинът на управление на града, той убил брат си Рем. Често срещан сюжет в много митологии по света, като се предполага, че всичко идва от Библията – Каин и Авел.

Има много въпросителни дали те давамата са били реални личности или са част от митологията на римляните. Дори има множество спекулации за смъртта на Ромул. Едни смятат, че е бил убит в Сената, а други твърдят, че изчезването му е било много мистериозно.

Разбира се, това е само мит, но има доста хора, които донякъде вярват на част от историята. Кое е вярно и кое не, няма как да знаем, но определено тази легенда е чудесна история, която всички туристи на града обожават да слушат, защото е увлекателна като приказка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин