Младежи могат да пътуват из Европа безплатно - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Младежи могат да пътуват из Европа безплатно
Автор: Peika.bg
Младежи могат да пътуват из Европа безплатно

18-годишните младежи вече могат да пътуват в Европа с безплатни билети за влак като средствата за тях са отпуснати по програмата DiscoverEU.

Кандидатите трябва да имат навършени 18 години към 1 юли 2018 г., да са граждани на Европейския съюз и да имат готовност за пътуване в периода от юли до октомври тази година.

Те ще могат да пътуват поотделно или в група до 5 души, като общото правило е, пътуването да се осъществява с влак. Изискването е ясно да бъде посочено кой е ръководителят на групата, защото той/ тя попълва формулярите на останалите, получава код и им го препраща при кандидатстването.

За места без достъп до железници се допуска пътуване с автобус, ферибот и в редки случаи – със самолет. Пътуващите сами избират къде да отседнат и сами заплащат нощувките си.

По програмата DiscoverEU са отпуснати 12 млн. евро с цел младите хора да разгледат Европа и да опознаят по-малко известни кътчета на континента. На всяка държава-членка на Евросъюза са разпределени определен брой билети за пътуване въз основа дела на населението.

Първият кръг от процеса на кандидатстване ще даде възможност на 15 000 младежи да обиколят Европа. При втория кръг, който ще се проведе тази есен, ще бъдат раздадени още поне 5000 билета. Той ще се проведе през есента на тази година.

Желаещите да кандидатстват, трябва да предоставят личните си данни от лична карта или задграничен паспорт, както и информация за планираното пътуване. Освен това ще трябва да попълнят въпросник от 5 въпроса, свързани с Европейската година на културното наследство 2018 и с инициативите на ЕС, насочени към младите европейци.

Накрая има и допълнителен въпрос за това, според тях колко млади хора ще кандидатстват за участие в програмата DiscoverEU. Тези отговори ще дадат възможност на Европейската комисия да подбере кандидатите.

След одобрението им, те трябва да започнат пътуването си между 9 юли и 30 септември. Всеки одобрен има до 30 дни и възможност за посещение на до четири чуждестранни дестинации. С одобрението си кандидатите се съгласяват да бъдат „посланици на DiscoverEU”.

При желание към пътуването да се присъедини приятел или член на семейството това е възможно, но си поема сам разходите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин