Монастир, Тунис – забележителности лятно време - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Монастир, Тунис – забележителности лятно време
Автор: Ралица Василева

Монастир е един от популярните курорти в Тунис. Разположен на Средиземноморското крайбрежие, на 20 км от град Сус и на 160 км от столицата Тунис, Монастир ще ви впечатли с арабското си наследство, с екзотиката на пазарите си и красивите си плажове. Ето кои са най-интересните забележителности в Монастир:

Крепостта Рибат – Каменната крепост е построена в края на осми век. Наблюдателнатакула е най-старата й част. На приземния етаж на кулата има музей на ислямското изкуство. В залите му ще видите керамични, мраморни и дървени изделия, златни и сребърни монети. През летните месеци в крепостта се провеждат много културни събития, които са част от ежегодния фестивал на Монастир.

Мавзолеят на Хабиб Боргуиба – Хабиб Боргуиба е първият президент на Тунис. Той е роден в Монастир и е погребан в мавзолея. Ще разпознаете отдалеч трите купола. Най-големият централен купол е позлатен. На входа се издигат две минарета. Огромната сграда е построена през 1963 г. Към нея води широка пътека с много палми и фенери от двете й страни. Намира се в центъра на Тунис.

Голямата джамия – Изградена е от камък през девети век, като конструкцията й е разширена два века по-късно. Молитвената зала на джамията е украсена с розов мрамор. Издига се в центъра на Монастир, а високото й минаре е характерна част от градския пейзаж.

Музеят на костюмите – В залите му ще видите традиционно регионално облекло, характерни сватбени костюми и ще се запознаете с много местни обичаи и традиции. Към музея има магазин, където можете да си купите оригинални облекла, характерни за местните. Намира се в централната част на Монастир.

Централният парк – Това е красив градски парк, който е разположен между крепостта Рибат и Голямата джамия. Разходете се под сенките на палмовите дървета, насладете се на интересните цветни храсти или си починете на някоя пейка. Този парк е истински оазис в центъра на града.

Пристанище Кап (Cap Monastir Marina) – Намира се на 5 минути от центъра на града. Тук ви очакват обширни пясъчни плажове, кристални води, красиви яхти и много възможности за водни спортове – уиндсърф, гмуркане, риболов. Наоколо има много хотели, ресторанти и барове.

Разходка с камила – Не пропускайте това изживяване! Хванете се здраво за юздите и се пригответе за здраво клатушкане между гърбиците на камилата. Можете да си наемете камили с водач от плажовете на града или от крайбрежните алеи. Ще имате възможност да ви разходят по пясъка на плажа или в пустинните райони извън града.

Парапланеризъм По плажовете има инструктури и екипировки за този вълнуващ спорт. Можете да полетите сами или с инструктор, но е добре да минете тренировъчния 3-дневен курс, който се предлага. Понесете се над красивите плажове, палмите и незабравимите ориенталски пейзажи с характерните минарета, а вятърът ще развява косите ви, за да ви докаже, че не сънувате.

Голф – Облечете се в широки бели дрехи, за да не ви бъде горещо под директните слънчеви лъчи и се насладете на играта или просто се полюбувайте на професионалистите. В града има огромно професионално голф игрище с 18 дупки, на което често се провеждат международни състезания.

Конна езда – Мечтали ли сте си за романтична езда по бреговете на Средиземно море? Монастир е мястото, където можете да сбъднете мечтата си. Наемете си коне и водач и се пригответе за дълга разходка по плажа на фона на красивия залез и шума на морските вълни.

Морски дарове Калмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба, раци и какво ли не още от богатото разнообразие на Средиземноморието, но каквото и да изберете да опитате тук, няма да сбъркате.Бъдете смели и веднага си поръчайте нещо интересно в морските ресторанти на Монастир.

Кускус – В Тунис той е много различен от познатия ни, нарича се бербер кускус и е много по-ситен и сух. Присъства в много традиционни тунизийски ястия. Приготвя се със зеленчуци, риба, различни видове месо и подправки.

Клетки за птици – Те се продават навсякъде в Монастир. Изработени са прецизно от маслиново дърво, украсени или просто боядисани в бяло. Можете да ги използвате за украса, за декорация на саксия, а защо не и по предназначение като клетка за птици.

Магазини в Монастир – В града има много и големи пазари. На сергиите им ще намерите всякакви стоки: дрехи, обувки, плодове, месо, подправки, килими, бижута, техника и какво ли не още. Пазарите са местата, където можете да се пазарите и да убедите търговеца да намали цената на стоката. В малките занаятчийски магазинчета ще откриете красиви ръчно изработени купи, прибори, сандъци.

Нощен живот в Монастир – Той е съсредоточен в заведенията на хотелите. Очакват ви барове, ресторанти, лъскави казина, пищни танцови представления и бели денс. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин