Монс: Европейска столица на културата 2015 - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Монс: Европейска столица на културата 2015
Автор: Peika.bg
Монс: Европейска столица на културата 2015
Снимка: Visit Mons

Белгийското градче Монс рядко попада в маршрутите на туристите в Белгия, особено на тези, които имат само няколко дни в страната. През 2015 г. обаче като един от двата града, обявени за Европейска столица на културата (заедно с Пилзен в Чехия), ще влезе в полезрението на търсачите на културни пространства.

Ето ги и основните забележителности в Монс, Белгия:

Ван Гог и неговата къща в мочурището

Монс се гордее с това, че е бил избран за дом от Винсент Ван Гог, който прекарва известно време в града (1879-1880) преди да замине за Прованс. Къщата, в която е живял, може да бъде посетена като музей. Нарича се Къщата в мочурището и освен документи и интерактивни терминали с истории от живота на Ван Гог, има и живописна пешеходна алея. Вход: 2,50 евро. Работно време: вторник – неделя от 12 до 18 часа. Адрес: Rue du Pavillon 3.

30733

Камбанарията

Камбанарията от 1672 г. е символ на Монс и е включена в Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Това е единствената запазена барокова камбанария в Белгия. На всеки 15 минути можете да чуете мелодията, изпълнена от 49 камбани. 

30735

Музеи, които не са за изпускане

В Монс има няколко музея – природонаучен, за историята на село Ними, на неокласическото изкуство, на съвременното изкуство, на военната история... Препоръчваме Музея на панаирите, който ще ви върне десетилетия назад, когато по панаирите в Белгия хората са се забавлявали не много по-различно от нас – с игри за ловкост, хвърляне на фунийки и цирк с бълхи. Намира се в близкия град Сен Гислен (Saint-Ghislain, на 12 км от Монс). Повече информация тук.

Замъкът в Хавър

Този замък (Château d'Havréна 7 км от Монс е построен през 1266 г. и разбира се, има бурна и изпълнена с обрати история. За малко да бъде оставен на разрухата, но за щастие, е реставриран и поддръжан от 80-те години насам. Работно време и билети – информация тук.

30732

Местен вместо гид

В Монс има мрежа от посрещачи (разказвали сме ви за идеята на Global Greeters), с които да опознаете града по непринуден и личен начин. Посрещачите са доброволци, които обичат Монс и ще ви покажат най-доброто от него, при това без да се налага да се чудите кое наистина си заслужава и кое е туристически капан. Бонус: може да откриете нов приятел. Можете да си запазите местен гид тук.

Събитията в Монс от Европейска столица на културата можете да следите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин