Монсерат - еднодневно бягство в планината - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Монсерат - еднодневно бягство в планината

Всеки е чувал за красивата Барселона на Гауди, но колко от вас знаят за Монсерат, който се намира само на час от града?

Планината Монсерат е известна с красивите си пейзажи и манастира Санта Мария. Името буквално означава назъбена планина и идва от причудливите, извисяващи се в небето, скални форми.

Близкото му разположение до каталунската столица го прави идеалното място за планински поход или пък за еднодневна разходка. Най-бързият начин за придвижване е с влак, стигащ почти до планината, а кабинков лифт или теснолинейка, ще ви отведат до самия манастир. Влаковете заминават на всеки час от прословутия площад Пласа де Еспаня. Хванете влака в посока Манреса и слезте на спирка ‘Aeri’, за да продължите с кабинковия лифт или на ‘Monistol de Montserrat’ за теснолинейката. Изкачването с лифта отнема около 5 минути и предлага внушителни панорамни гледки, а с теснолинейката пътуването не е значително по-дълго - около 15 минути. Не се притеснявайте, с този вариант също ще имате възможност да се насладите на прекрасните планински гледки и е по-добър, ако имате страх от височини. Още на гарата в Барселона решете с какво ще пътувате, за да се възползвате от опцията за комбиниран билет и да спестите малко пари за тапас и сангрия след като се върнете обратно в града.

Основан още през 10-ти век, манастирът Санта Мария от Монсерат функционира и до днес. Над 150 монаси все още обитават добре запазената постройка и пазят внушителната колекция от изкуство - от археологически артефакти до картини на Ел Греко и Пикасо. Интерактивен тур пък ви пренася назад в историята на манастира и ви прави част от ежедневието на монасите и техните дейности. 

От площада на манастира има два фуникуляра, които чакат да ви отведат нависоко в планината или долу до свещената пещера Санта Кова, където ще научите всичко за образа на Дева Мария и ще разгледате църквата на Светия Граал. Ако пък искате да се разходите, вместо да се качвате на въжения лифт, пътеката до пещерата е дълга 1.5 км и разкрива още живописни гледки.

Над манастира има много планински пътеки, а най-запалените планинари могат да се качат рано сутрин до върха Сан Херони и да наблюдават изгрева, откъдето може да се види почти цяла Каталуня и дори остров Майорка при ясен ден.

Текст и снимки: Теодора Вукодинова - един от авторите на блога за вдъхновяващи истории от пътешествия и приключения Eostories.com.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин