Морелечение или колко полезно е морето - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Морелечение или колко полезно е морето
Автор: Мира Янева
Морелечение или колко полезно е морето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Понякога не сме болни, а само имаме нужда от малко свеж въздух, един здрав сън и смяна на пейзажа. По случайност, това обикновено се случва през лятото. И тогава настава време за морелечение.

Мо-ре-ле-че-ни-е.

Прилага се и профилактично. Лекарите и спа курортите го наричат таласотерапия, което в най-общи линии иде да каже – изпитване на собствен гръб, корем и други части на тялото на благотворното действие на морската вода. Защо морето е толкова полезно за здравето, четете надолу.


Звукът на вълните

Прибоят действа доказано успокояващо на нервната система. Според британско проучване хората, които живеят в крайбрежни градове, са по-здрави от тези, които живеят навътре в сушата.

Морската вода

Морската вода съдържа жизненоважни елементи като витамини, минерални соли, аминокиселини и други, които имат балансиращ ефект върху човешкия организъм. Част от тях се абсорбират чрез кожата. Интересен факт е, че морската вода има сходен състав с кръвната плазма.

Освен това топлата морска вода подобрява кръвообращението и отпуска мускулите.

Соленият въздух

В молекулите на въздуха край морето се съдържа йод, който е полезен за функционирането на щитовидната жлеза. Освен това там има и отрицателни йони, засилващи защитните сили на организма. Така че дори не е нужно да се намокрите, за да почувствате благотворното влияние на морето.

Слънце за щастие

Докато се печем на плажа, слънцето въздейства върху ендокринната ни система и тялото ни произвежда ендорфини – естествени елементи, които ни карат да се чувстваме спокойни и щастливи. Само не забравяйте и да се пазите от вредните лъчи (например, с шоколад, както писахме).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
ruslana, 20.06.2013 | 14:07
вярвам напълно в силата на морската вода, много е полезна, хубаво е да се ходи на море :)
Silvi Milenova, 20.06.2013 | 13:58
От години не съм ходила на море, но тази година определено нямам намерение да пропусна да се насладя на морето, искам малко да подсиля организма си ,надявам ес морето да ми помогне.
Kremena Peteva , 20.06.2013 | 11:31
на плажа забравям всичко , самия въздух , вълните толкова много ме успокояват
Kasiopeq Haralampieva, 20.06.2013 | 11:23
много е полезна солската вода , пречиства всичко
Абонирайте се за нашия бюлетин