Московски прелести: метро и култура - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Московски прелести: метро и култура
Автор: Зара Янева

Казано е: „Кто в Москве не бывал, красоты не видал”. С една дума, да отидеш до Русия и да не разгледаш Москва, е все едно да не видиш Колизеума в Рим. Зара Янева ще ни разходи из московското метро, което има свой собствен живот, и ще ни даде идея как да слушаме класическа музика на живо, без да се наложи да изхарчим цяло състояние.

Прословутото метро си е направо една от забележителностите на Москва. Благодарение на огромната подземна мрежа, буквално на всеки ъгъл има метростанция, от която лъха топлина, затова почти не можеш да измръзнеш в минусовите температури през зимата. Тези станции имат свой живот, магазини, музиканти, просяци, пияници и всякакви маргинални образи. Това е един подземен град, някаква Втора Москва, която гъмжи от своите герои и забележителности и се разклонява понякога доста дълбоко под земята като кръвоносна система, която обхваща целия мегаполис. Самото метро е подслонило доста музиканти. Човек би помислил, че си живеят там, защото ги виждаш постоянно. Често се качват цигулари, акордеонисти, китаристи, пеещи, всякакви музициращи образи, които печелят от пътниците с променлив успех.

И да, в метрото се чете! Никъде не съм виждала толкова много четящи хора накуп, освен в библиотеката по време на сесия. Четат се не само вестници и списания, често наблюдавах хора, забили нос в дебели класически томчета. Да четеш в метрото е толкова обичайно и превърнало се в културен феномен, че определено може да измести прословутия митичен образ на руснака, който се е отпечатал в съзнанието ни единствено като наливащ се с водка. Освен това забелязах, че колкото и милиони хора да има в подземния метрополис, те не се блъскат, а спокойно чакат реда си с примирението на жителя на столичен град, че така и така разстоянията са големи, времето никога не стига, но затова пък тук е топло!

В културно отношение, разбира се, Москва е незаменима. Ако обичате класическа музика, например, можете като нас да се възползвате от концертите, които се изнасят почти всяка вечер безплатно в някоя от залите на Музикалната академия. Студентите свирят разкошно пред пълни зали и почти не се усеща някаква разлика между техните изпълнения и тези на професионалните музиканти – просто традицията и школата си казват думата! Този вариант е приемлив, предвид факта, че ако искате да посетите балет, опера или симфоничен концерт, билетите се изкупуват предварително с месеци напред. Ако сте любители на архитектурата, сте също на мястото си. Където и да изберете да слезете с метрото, в която и част на огромната Москва, винаги ще намерите някой красив църковен храм или интересна фасада. Страхотно впечатление прави това, че градът е чист както в центъра, така и в крайните квартали – нещо, с което самите московчани много се гордеят.

И така, през деня се качвахме на метрото от нашата станция, някъде по пътя сменяхме линията и понякога напълно наслуки слизахме някъде, където ни звучеше примамливо. За подобно пътешествие тип „приключение в лабиринта” бяха необходими: карта на метрото, руски език, книга за четене, блинчики и кефир в раничка, фотоапарат и дебели, казахме, дебели ръкавици. Прелестите на Москва през зимата се разкриват само ако си облечен добре.

Вече ви се ходи в Москва? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Москва! 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин