Москва - забележителности за начинаещи - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Москва - забележителности за начинаещи
Автор: Ралица Василева

Все отнякъде трябва да започнете изследването на необятната Москва. Не е лесно да разгледаш, а още по-малко да разбереш руската столица. 

Затова сме ви подготвили списък с най-важните забележителности в Москва, от които да сглобите своето лично пътешествие.

Болшой театър - Вижте как тежките завеси на Болшой театър (Большой театр) се вдигат, за да вие.ви разкрият уникален свят. Добре дошли в царството на операта и балета, където Чайковски представя „Лебедово езеро“ за първи път.Болшой означава голям” и наистина този театър е голям и по размери, и по значимост. Тук е втората по големина оперна сцена в Европа. Залата побира над 2000 души и пленява с величествен интериор: червен плюш, позлатени ложи, меки кресла и изящен таван с танцуващите фигури на бога на музиката – Аполон, и деветте музи на изкуствата и науките. Допълнителна информация ще намерите тук.  

8411

Червеният площад (Красная площадь) – тук е цветната църква Св. Василий Блажени, Мавзолеят на Ленин с балсамираното му тяло, Революционният некропол, където са гробовете на Сталин, Брежнев, Юрий Гагарин и други видни руснаци. На площада се намира и т.нар. Лобно място (Лобное место) – платформа, където са били оповестявани присъди и важни царски укази. Интересен е и военният парад, който се провежда всяка година на площада с участието както на руски, така и на чуждестранни войски.

Кремъл (Кремль) е центърът на държавната власт, културата и духовността. Укрепен с червена тухлена стена, Кремъл е исторически комплекс от църкви с позлатени кубета, отбранителни кули, дворци, административни сгради и музеи. Комплексът се използва за официална резиденция на руския президент и е включен в списъка на ЮНЕСКО. Допълнителна информация ще намерите тук.

3520

Църквата Св. Василий Блажени /Покров Богородичен (Собор Василия Блаженного/ Собор Покрова пресвятой Богородицы, что на Рву) – е най-емблематичната сграда на Москва. Шарените куполи придават приказно излъчване на църквата, която днес е музей. Вътре вита стълба води до иконостаса, в който се намират икони от периода XVI – XIX век. Допълнителна информация за църквата ще намерите тук

Спаската кула - Виждали ли сте часовник с диаметър повече от 6 метра? Красивата Спаска кула (Спасская башня) е един от символите на Москва. През нощта ще забележите червената петолъчка на върха й, която свети и служи като ветропоказател, а Спаската порта е била официалният вход на Кремъл.

Цар Камбана - Храмът Свети Йоан Лествичкин /Камбанарията на Иван Велики - До началото на XX век това е била най-високата сграда в Москва – 81 м с две златни кубета, което я прави забележима отдалеч. Тя е причината за руския израз „висок, колкото Иван Велики”. Камбанарията има 21 камбани, сред които е най-голямата в целия свят – Цар-камбана (Царь-колокол) с тегло 200 тона.

Оръжейната палата (Оружейная палата) – не се подлъгвайте по името, защото тук освен оръжия, ризници и шлемове, ще видите императорската корона, троновете на руските царе, царски одежди и аксесоари, както и Руския диамантен фонд – колекция от бижута, скъпоценни камъни и късове самородно злато. Благородниците не са се возили с какво да е и не са се хранили от какво да е. Тук се пазят пищни царски каляски, златни и сребърни прибори и съдове. А колекционерите от цял свят мечтаят за яйцата“Фаберже” – кутийки за бижута, мини-каляски и дворци, оформени като или прикрити в яйца от злато и скъпоценни камъни. Десет от тези бижутерийни шедьовъра са изложени тук. Оръжейната палата се намира в Кремъл. Повече за палатата ще намерите тук.

8408

Московското метро (Московское метро) – ето това е изисканост в градския транспорт! Скулптури, изящни полилеи, интересни декорации… Струва ви се нереално - тогава посетете московското метро. То е уникално, защото е обществен транспорт и музей на изкуството в едно. Всеки ден с него се придвижват 8 милиона пътници, но това не пречи на красотата на всяка от станциите му. Прочетете и статия за московското метро.

Държавният исторически музей - В Държавния исторически музей (Государственный исторический музей) се съхраняват над 4 милиона експоната от праисторически времена до наши дни. Запазени са и милиони документи от историята на руската държава. Всяка от залите на музея е в стила на историческата епоха, която представя. Готови ли сте за пътуване във времето? Допълнителна информация ще намерите тук.

8405

Третяковската галерия - Специфичният руски приказен стил на сградата на Третяковската галерия (Третьяковская галерея) сякаш подсказва, че влезете ли вътре, тя ще ви разкаже, или по-точно покаже, красива приказка... Тук е най-голямата колекция от картини на руски художници в света – над 100 хиляди платна от древни времена до днес! Има също и скулптури и икони. Допълнителна информация за работното време и билетите ще откриете тук.

8404

Мемориален музей на космонавтиката - В Мемориалния музей на космонавтиката (Мемориальный музей космонавтики) ви очакват истински космически кораби, оборудване и дори разходка в космическа станция! Всичко това и още много ви предлага този уникален музей. Виждали ли сте с какво се хранят космонавтите? А познавате ли кучето Лайка? Тук има препариран негов двойник, космическа храна и аналог на космическата станция "Мир" в реални размери. Не пропускайте срещата с технологиите в космонавтиката! Повече информация за музея ще намерите тук

8402

Пушкински музей - Музеят за изобразително изкуство Пушкин (Музей Изобразительных Искусств им. А. С. Пушкина) – вижте платна на Моне, Сезан, Ван Гог, както и на творци от началото на миналия век: Пикасо, Матис, Кандински. Музеят съхранява оригинали от европейския Ренесанс. Наред с постоянната експозиция тук се организират и интересни изложби. Допълнителна информация за музея ще откриете тук

Александровската градина - Чували сте мисълта: „Отделете време да се порадвате на аромата на цветята.” Е, време е да пристъпите към действие. Насладете се на цветните алеи и зеленината в центъра на Москва. Александровската градина (Александровский сад) заема голяма площ от Червения площад до Кремълската крайбрежна улица. Тук простира клоните си огромен 200-годишен дъб.

Московският зоопарк (Московский зоопарк) – ето къде можете да виидте слонове, жирафи, зебри, различни пернати, риби, влечуги и дори акули в самия център на руската столица. И това не е всичко: тук всеки ден има и театър за най-малките. Повече информация за зоопарка ще откриете тук.

Парк Горки - Искате ли да покачите адреналина си? Или спокойно да се любувате на красиви гледки докато се возите на корабче? В увеселителния парк на името на руския писател Максим Горки има екстремни и забавни атракциони, голямо езеро и открит театър – за всеки по нещо! Парк Горки (Парк Горького) заема голяма площ по дължината на река Москва и няма да ви разочарова. Допълнителна информация за парка ще намерите тук и тук.

Разходка с корабче по река Москва - Преоткрийте красотата на Москва с разходка с корабче по река Москва! Докато се наслаждавате на полюшването на вълните и на лекия вятър, ще видите Кремъл, дървената статуя на Петър Велики и ще чуете писъците на забавляващите се в увеселителния парк „Горки”, а всеки мост над Москва река ще ви накара да въздишате, особено стъкленият Кримски мост. А вечер светлините на града ще ви омагьосат! 

8398

Матрьошка - Щом сте в Русия, не пропускайте да си вземете типичен сувенир, какъвто са традиционните кукли матрьошки (матрёшка), които са с различни размери и се събират една в друга. Освен традиционните, днес можете да намерите и матрьошки с лицата на известни личности.

Московският дом на книгата - Време е за четене! Районът около улица Новий Арбат е популярен с книжарниците си. Тук се намира Московският дом на книгата (Московский дом книги) – най-голямата книжарница в цяла Русия. Книжното царство има повече от половинвековна история. Освен, че продава книги, организира празници, фестивали, благотворителни акции. В Московския дом на книгата има и литературно кафене, където над чашка кафе можете да се насладите на любимо четиво, да се срещнете с известни автори, да послушате музика на живо вечер или да позлвате безплатния wi-fi. Работи до 23 часа.

Водка - Какво повече да кажем за тази типична руска напитка освен, че в Москва задължително трябва да си поръчате поне една водка. Но не прекалявайте все пак. На здоровье!

5878

Квас - Квасът е традиционна слабоалкохолна напитка от сварени и ферментирали плодове, най-често вишни или кайсии. Много е полезна за храносмилането.

Борш - Супите са традиционна част от кухнята на Русия. Боршът (на руски борщ) в руската кухня винаги е с червено цвекло, месо и зеле. Боршът се яде както горещ, така и студен, като можете да му добавите бита сметана или майонеза.

Пирожки - Пирожки или пироги се приготвят от тесто, което може да е както солено, така и сладко. Има пирожки с месо и зеленчуци или само със зеленчуци, с ябълки, с различни видове сладка или пък със сирене. Само си изберете и им се насладете!

Нощен живот - В Москва ресторант, бар, дискотека, билярдна или боулинг зала, казино и дори книжарница се съчетават в един общ комплекс, така че московчани да имат всичко необходимо на едно място и да не търчат по различни места в мразовитите руски нощи. Има и самостоятелни клубове с хаус музика или джаз изпълнения на живо. В центъра на града има най-голямо разнообразие от заведения.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин